NOS NieuwsAangepast

Advies: schiet dieren eerder af

In de Oostvaardersplassen moeten zwakke dieren eerder worden gedood, zeker als er op de langere termijn geen uitzicht is op verbetering van hun situatie. De commissie-Gabor concludeert dat in een advies aan staatssecretaris Bleker van Landbouw. De commissie stelt dat er niet moet worden bijgevoerd.

De commissie wil dat enkele bossen en het Hosterwolt bij het natuurgebied worden getrokken, zodat er extra voedsel en beschutting voor de dieren komt. De afspraak is nu dat er zo weinig mogelijk wordt ingegrepen en dat de natuur zijn gang mag gaan.

Na strenge winters zoals afgelopen jaar is er vaak discussie tussen voor- en tegenstanders van ingrijpen en bijvoeren in de Oostvaardersplassen.

Onnodig lijden

Staatssecretaris Bleker vindt dat de dieren in de Oostvaardersplassen voldoende beschutting moeten krijgen tijdens de winter. Daarvoor moeten aangrenzende bossen worden opengesteld.

Hij is blij met het advies van de commissie-Gabor. Hij wil Staatsbosbeheer vragen het protocol aan te passen, zodat zwakke dieren eerder uit hun lijden verlost worden.

"Ik heb het al eerder gezegd: zoals het er de afgelopen winter aan toe ging, wil ik niet meer. Het onnodig lijden van dieren op grote schaal accepteer ik niet", zegt de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl