Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker in 2011 met minister Schippers.
NOS Nieuws

Staat gedagvaard door longartsen

De Staat is gedagvaard door stichting Rookpreventie Jeugd, opgericht door twee longartsen. Ze vinden dat de tabaksindustrie te veel invloed heeft op het anti-rookbeleid van de overheid. De twee artsen kondigden eerder de rechtszaak aan.

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker willen dat de overheid zich aan zijn eigen wetgeving houdt. De Staat heeft in 2005 een antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ondertekend. Hierin staat dat de overheid elke vorm van invloed van de tabaksindustrie op de wetgeving over roken moet vermijden.

Overtreding

Maar volgens de artsen overtreedt de overheid dit verdrag stelselmatig. "Bij beleidsontwikkelingen wordt de tabaksindustrie zelfs uitgenodigd om haar standpunten in te brengen."

De stichting zegt dat roken de belangrijkste doodsoorzaak is die door preventie voorkomen kan worden. "Toch verzuimt de staat maatregelen te nemen." De artsen willen een forse accijnsverhoging op tabak. Ook moet het aantal verkooppunten sterk worden teruggeschroefd.

In gesprek

Het ministerie van Volksgezondheid wil niet reageren en wacht het verloop van de rechtszaak af. Het ministerie is wel bereid om met de Stichting Rookpreventie Jeugd in gesprek te gaan over de dagvaarding.

Meer dan 19.000 Nederlanders sterven elk jaar aan de gevolgen van het roken. Elke dag beginnen gemiddeld 120 kinderen onder de 18 jaar met roken..

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl