NOS Nieuws

Indiaas koken voor koeien

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Een teen knoflook, een ui, schenkstroop, een beetje peper en wat stukjes aloë vera. In de keuken van melkveehouder Hendry van Ittersum in Mastenbroek ruikt het als in een Indiaas restaurant. Samen met dierenarts Hans Nijbijvank maakt Van Ittersum een Indiaas 'gerecht' dat uitermate geschikt is om ontstoken uiers bij koeien te behandelen.

Het recept dat in India als medicijn wordt gebruikt, moet ervoor zorgen dat antibiotica in de kast kunnen blijven. En dat is hard nodig omdat veelvuldig gebruik van antibiotica bij koeien bacteriën resistent maakt. Zozeer zelfs dat er straks geen geschikte geneesmiddelen meer over blijven. Daarnaast wil de overheid dat het antibioticagebruik volgend jaar 70 procent minder is dan in 2009.

Het Indiase kruidenmengsel moet helpen tegen ontstoken uiers

Ze doen dat daar al eeuwenlang en daar kunnen wij veel van leren.

Melkveehouder Hendry van Ittersum

Afgelopen voorjaar bezochten Nederlandse melkveehouders en dierenartsen Indiase boeren en dierenartsen. Daar maakten ze kennis met tal van natuurlijke therapieën en medicijnen. "Ze doen dat daar al eeuwenlang en daar kunnen wij veel van leren", zegt Van Ittersum. Zo is er zelfs een recept dat geschikt is tegen mond-en-klauwzeer; de gevreesde koeienziekte die in Nederland in 2001 uitbrak. Honderdduizenden dieren werden toen afgemaakt.

Deze week zijn de Indiase dierenartsen in de IJsseldelta om te laten zien hoe hun kruidenkennis kan worden toegepast op de Nederlandse koeien. "En zo kunnen zij ook weer van ons leren. Bijvoorbeeld over het verbeteren van de melkkwaliteit", zegt dierenarts Nijbijvank die ondertussen staat te kokkerellen.

Dierenarts Hans Nijbijvank is in de keuken bezig het Indiase medicijn te maken

Al snel komt er een tweede 'gerecht' uit de keuken. Een soort geurige pasta. "Dit helpt bijvoorbeeld heel goed tegen diarree bij kalfjes en ze vinden het bovendien nog lekker ook." De mannen hopen binnenkort weer terug te gaan naar India om nog meer kennis op te doen.

"We moeten nog uitzoeken of de planten die hier groeien dezelfde werking hebben", zegt de melkveehouder. Daarnaast wordt nog onderzocht of de natuurlijke geneesmiddelen dezelfde werking hebben als antibiotica.

Een groot nadeel is de tijdrovende bereiding. "Toch kun je recepten in een grotere hoeveelheid maken en in de koelkast bewaren." Ondertussen ruikt het in de stal naar koeienmest en de Indiase keuken. "Alleen moeten we zo even kijken wie de afwas doet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl