ASML bouwt geavanceerde machines voor de productie van chips
NOS Nieuws

Paar grote bedrijven stuwen Nederlandse export

Orders voor chipmachines van ASML en pijpenleggers van IHC Merwede voor de olie- en gasindustrie geven de Nederlandse export in de eerste helft van 2014 een flinke impuls. Dat schrijft ING Economisch Bureau. Vooral de uitvoer van Nederlandse kapitaalgoederen naar de Verenigde Staten en Brazilië gedijt goed.

Het exportvolume van kapitaalgoederen steeg tot en met de maand juli met 6 procent. De grote orders bij een paar bedrijven als ASML en IHC Merwede stuwden de exportgroei naar landen als de VS, China en Brazilië zelfs met tientallen procenten.

De geavanceerde machines van ASML, waarmee de nieuwste chips gemaakt kunnen worden, kosten tot wel 75 miljoen euro per stuk. ASML is wereldmarktleider en levert aan alle grote chipproducenten. De helft van de exportstijging van 1,2 miljard euro naar de VS komt voor rekening van de chipmachinebouwer uit Veldhoven.

Ongelijk

De exportgroei zal de tweede helft van het jaar wel afvlakken. Dat komt deels doordat eind 2013 de maakindustrie een spurt maakte en de productie daarna iets is teruggezakt. Toch blijft de productie volgens ING op een gezond niveau liggen.

De grote orders van dit soort fabrikanten zijn volgens ING van levensbelang voor veel toeleveranciers in het MKB. Ook leidt de groeiende export van machines tot meer luchtvrachtvervoer via Schiphol.

Dankzij de groeiende export van machines neemt het luchtvrachtvervoer via Schiphol toe.

De export is wel ongelijk verdeeld. Zo is de uitvoer van minerale brandstoffen gekrompen met 10 procent. De zwakke economie in Europa en de ongunstige prijsconcurrentie hebben de Nederlandse raffinagesector en petrochemie onder druk gezet. De Rotterdamse haven zag daardoor de overslag van olie en brandstoffen dalen.

Maakindustrie stuwt NL'se export

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl