Bouchard, tennistalent uit Canada
NOS Sport

Bouchard is een superster in de maak

Eugenie 'Genie' Bouchard weet de ogen van de tenniswereld op zich gericht. Martina Navratilova noemt haar de next big thing. En ook Chris Evert is een 'Genie-believer'. Bouchard, 20 jaar en geboren in Canada, is de toekomstige nummer een van de wereld voorspellen de kenners.

2014 was een superjaar voor de Canadese. Ze haalde de halve finales bij de Australian Open en op Roland Garros. Op Wimbledon bereikte Bouchard zelfs de eindstrijd. Bovendien won ze dit jaar haar eerste WTA-titel en maakt ze deze week haar debuut bij het eindejaarstoernooi in Singapore, waar de beste acht speelsters van het jaar in actie komen.

Met haar groundstrokes, aanvallende spel, en atletisch vermogen, heeft Bouchard de harten van de tennisvolgers inmiddels gestolen. Ook heeft ze wereldwijd fans, die zich verzameld hebben onder de naam Genie-army.

Fenomeen

Toch is ze nog geen tennisfenomeen als Maria Sjarapova of Serena Williams. Behalve in haar thuisland. Daar is ze voor miljoenen dollars per jaar het gezicht van Coca Cola. Alles wat ze doet, is er nieuws. En overal waar ze gaat, wordt ze herkend.

Maar zelfs daar is Bouchard nog niet voor iedereen een bekend gezicht. De Canadese versie van tijdschrift Elle plaatste bijvoorbeeld een foto (zie onder) van de tennisster op de cover van het blad, maar zette bij het verhaal per abuis ook foto's van Maria Sjarapova.

Jong versus oud

Om een echte superster te worden, is grandslamwinst voor Bouchard noodzakelijk. Dat die titel er komt, lijkt slechts een kwestie van tijd. Maar het kan ook een lastig verhaal worden. Tegenwoordig blijven de vrouwen langer aan de top van het tennis dan vroeger. De tijd dat tieners als Martina Hingis en Jennifer Capriati de dienst uitmaakten, is voorbij. Net als die van Steffi Graf, die op haar dertigste met pensioen ging.

Bouchard is dan misschien wel de beste van haar generatie, de oudjes als Maria Sjarapova en Serena Williams maken bij de grandslams nog steeds de dienst uit. Als Bouchard in 2015 voor het eerst een grandslam weet te winnen, dan is ze flink ouder dan toen Williams en Sjarapova hun grandslam-primeur beleefden.

Bouchard ziet er wel de uitdaging van in. "Ik vind het wel interessant om als jonge speelster tegen deze grote kampioenen te spelen. Zij spelen nog steeds goed, maar worden wel ouder. Wij, young guns, hebben tegen hen niets te verliezen, maar we gaan er wel vol voor", zei ze vlak voor de US Open.

Nachtkaars?

Voor ze aan het nieuwe jaar begint, moet Bouchard de komende dagen nog vol aan de bak in Singapore. Na de nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen de Roemeense Simona Halep, moet ze vandaag tegen Ana Ivanovic proberen om zicht te houden op een plek in de halve finales. Bij verlies gaat het jaar van haar doorbraak als een nachtkaars uit.

Bouchard: "Dat je niet meteen bent uitgeschakeld, dat ben ik niet gewend. Je hebt hier dus meerdere levens. Dat is ook wel weer fijn!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl