Bradlee met president Obama in 2013
NOS Nieuws

Watergate-hoofdredacteur Bradlee overleden

De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post toen die krant het Watergate-schandaal aan het licht bracht. Dat politieke schandaal leidde uiteindelijk tot het aftreden van president Nixon in 1974. Ben Bradlee was 93 jaar.

Zijn redacteuren Bob Woodward en Carl Bernstein wonnen de Pulitzerprijs voor hun berichtgeving over het Watergate-schandaal. Ze onthulden dat er ongeoorloofde methodes waren gebruikt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972, toen Richard Nixon werd herkozen.

Terugblik op Watergate-affaire

Voor Bradlee was het na de Watergate-affaire duidelijk dat onderzoeksjournalistiek een hoofdtaak van een kwaliteitskrant is, schreef hij in zijn memoires, die in 1995 werden gepubliceerd onder de titel A Good Life.

Kennedy

De Watergate-affaire werd verfilmd als All the President's Men. De rol van Bradlee werd daarin gespeeld door acteur Jason Robards, die daarvoor een Oscar won.

Bradlee slaagde erin The Washington Post om te vormen van een stadsblad tot een krant van nationaal belang. Hij nam getalenteerde journalisten in dienst en stelde hoge eisen aan de berichtgeving, waardoor de krant in aanzien steeg.

Zijn vriendschap met president John F. Kennedy hielp hem door te breken in de journalistiek. Over die vriendschap schreef hij in 1975 het boek Conversations with Kennedy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl