Jonathan Schoop, Michael Duursma en Kenley Jansen
NOS Sport

'Geslaagd seizoen Schoop, Jansen'

"Kenley Jansen gaat het met de Dodgers hoogstwaarschijnlijk ver schoppen, maar Andrelton Simmons komt met Atlanta Braves het dichtst in de buurt van de World Series."

Michael Duursma waagde zich in maart aan een voorspelling over het aanstaande Amerikaanse honkbalseizoen. De international liet zich met name uit over de acht Nederlandse spelers in de MLB: Roger Bernadina, Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Kenley Jansen, Jurickson Profar, Jonathan Schoop, Andrelton Simmons en Pedro Strop. Met veel van hen speelde hij samen in het Nederlands team.

Zeven maanden en bijna 2.500 MLB-wedstrijden later blikt Duursma terug op zijn voorspelling. Hij kreeg slechts gedeeltelijk gelijk. De Braves van Simmons bereikten de play-offs niet en de Nederlanders zijn inmiddels uitgespeeld. De World Series gaan vanaf morgen tussen Kansas City Royals en San Francisco Giants, waar er met slagcoach Hensley Meulens nog wel een Nederlander op de bank zit.

Jonathan Schoop schopte het van alle Nederlandse spelers het verst. Hij werd met Baltimore Orioles vlak voor de World Series uitgeschakeld. Hoe kijk jij terug op zijn seizoen?

Als Schoop dit seizoen een kans zou krijgen in de basis, zou hij er klaar voor zou zijn, verwachtte ik. Verdedigend speelde hij solide op het tweede honk en aanvallend heeft hij veel potentie. Ik verwacht dat hij nog stappen gaat maken. Hij sloeg dit jaar, als rookie, al 16 homeruns. Dat is veel voor een tweedehonkman. Door ervaring en wat kleine aanpassingen kan hij nog beter gaan slaan en zal hij minder vaak drie slag krijgen. Al met al was het een prima seizoen in een lekker draaiend team.

Xander Bogaerts was vorig jaar de grote held met zijn World Series-titel, nu kenden de Red Sox een dramatisch seizoen. Hoe heeft hij het persoonlijk gedaan?

Bogaerts is zeker niet stil blijven staan. Hij heeft zijn eerste volledig seizoen achter de rug en heeft tijdens het seizoen van positie moeten veranderen. Hij begon op het derde honk, waar hij het moeilijk had. Hij verhuisde naar zijn favoriete positie: kortestop. Hier heeft hij het erg goed gedaan. Aanvallend wordt er van hem meer verwacht, maar ik denk nog steeds dat Bogaerts één van de betere aanvallende kortestops wordt van de Major League.

Jij verwachtte voor het seizoen het meest van pitcher Kenley Jansen. Was dat terecht?

Kenley Jansen stelde zeker niet teleur. In een team vol met supersterren was hij een fantastische en constante closer. Hij heeft 44 wedstrijden in het slot gegooid en in 65 innings gooide hij 101 strike-outs. Dat is buitengewoon veel.

De Dodgers hadden een heel goed team, maar werden toch wel verrassend snel uitgeschakeld in de play-offs. Met een paar geweldige startende werpers (Clayton Kershaw, Zack Greinke en Huyn-Jin Ryu) en met hun sterke aanvallende line-up had ik ze eigenlijk wel verder zien komen. Maar dat laat maar weer zien hoe moeilijk zowel honkbal als de play-offs te voorspellen is.

Hensley Meulens, de enige Nederlander die nu nog in de race is, kan zijn derde titel in vijf jaar pakken. Hij was jouw coach tijdens de World Baseball Classic. Wat maakt hem zo'n goede slagcoach?

'Bam Bam' heeft heel veel passie voor honkbal. Hij kan dit uitstekend overbrengen. Hij is rustig, maar iedereen luistert als hij praat. Hij behandelt iedereen, piepjong of ervaren, tot op een zekere hoogte hetzelfde en heeft de gave om iedereen een gevoel te geven dat ze belangrijk zijn voor het team.

Als slagcoach heeft hij veel verantwoordelijkheid en daardoor invloed op het succes. Hensley werkt dagelijks met alle individuele slagmensen. Hij kent alle swings, sterke en zwakke plekken en probeert de technieken te optimaliseren.

De World Series gaan tussen Kansas City Royals en San Francisco Giants. Wie gaat er winnen?

Het wordt een hele interessante finale, waarbij de verschillen klein zullen zijn. De Giants hebben het de afgelopen jaren vaker laten zien dat ze de World Series kunnen winnen. Ze hebben waarschijnlijk de betere startende werpers en meer ervaren spelers en coaches.

Toch voorspel ik dat de Royals de nieuwe "World Champions" worden. Zij zijn hot, hebben veel snelheid, zijn verdedigend goed en hebben een ijzersterke bullpen. De Royals winnen in zeven wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl