Minister Schultz in een zelfrijdende auto tijdens een test vorig jaar
NOS Nieuws

Meer proeven met zelfrijdende auto

Vanaf volgend jaar moeten er meer proeven met zelfrijdende auto's en vrachtwagens komen. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu wil daarvoor de regels aanpassen. Nu zijn er alleen nog op kleine schaal testen met zelfrijdende voertuigen mogelijk.

Schultz wil dat Nederland voorop gaat lopen bij de ontwikkeling van auto's en vrachtwagens die vanzelf "in een treintje kunnen rijden" en onderling en met verkeerscentrales kunnen communiceren. Volgens Schultz leveren zulke voertuigen een goede bijdrage aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.

Ontwikkelingen

Er hebben zich al verschillende partijen gemeld bij het ministerie die tests willen uitvoeren. Zo wil onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met onder meer vrachtwagenfabrikant DAF, havenbedrijf Rotterdam en brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland in het voorjaar proeven doen met vrachtwagens. De provincie Gelderland en de universiteit van Wageningen willen gaan testen met zelfsturende auto's in het gebied tussen Ede en Wageningen.

Eerder maakte het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom al afspraken met autofabrikant Volkswagen om samen zelfrijdende auto's te ontwikkelen. Ook andere fabrikanten zoals Ford, Volvo en Toyota werken aan zo'n voertuig.

In Nederland werd vorig jaar een zelfrijdende auto getest op de A10.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl