Voormalig kampbewaker Jakob Denziger
NOS Nieuws

'VS betaalde jarenlang ex-nazi's'

Tientallen ex-nazi's en oud-kampbewaarders hebben jarenlang een uitkering gekregen van de Verenigde Staten. In totaal is voor miljoenen dollars betaald aan verdachten van oorlogsmisdaden, meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van eigen onderzoek.

Het gaat vooral om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden om een nieuw leven op te bouwen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gebruikte een maas in de wet om de ex-nazi's een uitkering te geven in ruil voor hun vertrek. Ze verlieten de Verenigde Staten of gaven vrijwillig hun Amerikaans staatsburgerschap op. Een aantal van hen was anders gedenaturaliseerd, maar die procedure zou veel langer duren.

38 oorlogsverdachten

AP baseert zich op overheidsstukken en interviews met betrokkenen. Sinds 1979 zouden zeker 38 oorlogsverdachten een uitkering hebben gekregen waarna zij -al dan niet gedwongen- Amerika hebben verlaten. Vier van hen zijn nog in leven en zouden nog altijd een uitkering krijgen.

Het persbureau noemt als voorbeeld voormalig Auschwitz-bewaker Jakob Denzinger die na de oorlog een nieuw bestaan had opgebouwd in Ohio. In 1989 begon de VS een procedure om hem zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. Hij pakte een paar koffers, vertrok naar Duitsland en kreeg daarna elke maand een uitkering van 1500 dollar. Denzinger is nu 90 en heeft volgens AP nog altijd recht op dat pensioen.

'Ex-nazi's kregen uitkering van VS'

Nazi-dumping

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse uitkeringsinstantie waren volgens stukken uit 1997 woedend en verontwaardigd over de 'nazi-dumping', zoals de gang van zaken werd genoemd. Ze maakten zich onder meer zorgen over de reacties die de afspraken zouden oproepen in Europa.

In een reactie spreekt het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen dat het recht op een uitkering werd gebruikt als 'oprotpremie' voor ex-nazi's, maar AP zegt dat de overheidsstukken en interviews met betrokkenen een ander beeld laten zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl