NOS NieuwsAangepast

Ierland doet beroep op steunfonds

Ierland krijgt vrijwel zeker financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De regering in Dublin heeft officieel een beroep gedaan op het Europees steunfonds. Het zou gaan om een bedrag van 80 tot 90 miljard euro.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben na een telefonische vergadering toegezegd dat ze bereid zijn om Ierland te steunen met miljarden euro's.

Volgens minister Jan Kees de Jager is afgesproken dat Ierland daarbij onder streng toezicht komt te staan.

Griekenland

De Jager zegt dat het hulppakket Nederland geen belastinggeld kost. "We geven namelijk garanties voor de genoemde leningen en lenen de Ieren zelf dus niet", schrijft hij in een weblog.

De Nederlandse minister zegt verder dat de steun van de eurolanden aan Ierland ook in het belang van Nederland is. "De stabiliteit van de euro is van essentieel belang voor onze economie en de financiële sector", zei De Jager na het overleg met zijn collega's.

De EU en het IMF maakten in mei 750 miljard euro vrij om de financieel zwakkere landen hulp te bieden. Griekenland maakte als eerste gebruik van het fonds en kreeg 110 miljard euro.

Stresstest

Ierland zit in grote financiële problemen. Het grootste gedeelte van het bedrag zal worden gebruikt voor garanties om de Ierse banken overeind te houden. Ook krijgen alle banken een stresstest om te kijken of ze in problemen verkeren.

De Ierse regering heeft voorafgaand aan de steunaanvraag urenlang vergaderd over een vergaand bezuinigingsprogramma. In dat zogenaamde vierjarenplan wordt uitgegaan van zowel belastingverhogingen als vermindering van overheidsuitgaven.

De opgave voor de Ieren om uit de crisis te komen is immens, zegt De Jager. "Verhoudingsgewijs moet Ierland volgend jaar doen waar Nederland vijf jaar voor heeft uitgetrokken."

Huizenmarkt

Dronken geworden door de sterk gestegen welvaart stortten de Ieren zich de afgelopen jaren massaal op de huizenmarkt. Een tweede, soms een derde huis werd gekocht. De huizenprijzen stegen snel en de Ieren financierden hun bestedingen door almaar hypotheken over te sluiten.

In 2007 kwam de kater toen de huizenmarkt in elkaar begon te klappen. Nu blijkt hoe afhankelijk Ierland was van de huizenmarkt en de bouwindustrie.

Het Ierse begrotingstekort dreigt dit jaar op te lopen tot boven de dertig procent. De overheid moet met miljarden euro's de banken overeind houden en veel Ieren zitten zonder werk.

Vertrouwen

De regering van Ierland hield de steun de afgelopen weken nog af, maar stond onder steeds zwaardere druk om hulp te accepteren en daarmee te voorkomen dat de euro klappen krijgt.

Door de crisis in Ierland is het vertrouwen in de Europese munt afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl