Goudzoekers omgekomen in Suriname

Goudwinning in Suriname»
Goudwinning in Suriname Marleen Bakker

Reddingwerkers in Suriname hebben twee mannen kunnen redden die gedeeltelijk bedolven waren geraakt in een goudmijn. 

De mannen waren op het terrein van de goudmaatschappij Surgold bezig om met een metaaldetector naar resten goud te zoeken, toen een wand in de mijn instortte en ze onder het zand terechtkwamen. Eerder waren er al zeven lichamen geborgen van mannen die het ongeval niet hadden overleefd.

De Surinaamse politie sluit niet uit dat er nog meer doden worden gevonden, omdat niemand precies kan aangeven hoeveel mannen er bezig waren. Mogelijk dat er nog één persoon onder het zand ligt.

De regering heeft een dag van nationale rouw afgekondigd.

Patamacca

Het ongeluk gebeurde rond 20.00 uur zaterdagavond. De hulpverlening kwam na twee uur goed op gang. Met slangen, waar water onder hoge druk doorheen wordt gespoten, is de mijn onderzocht. Om 02.00 vanochtend werd het zevende lichaam geborgen.

De ingestorte mijn ligt in het ressort Patamacca, dat valt onder het district Marowijne, aan de grens met Frans-Guyana. De meeste slachtoffers komen uit Langa tabikie, een dorp dicht bij de plek van het ongeluk.

Zacht

Veel bewoners in het afgelegen gebied werken in de kleinschalige goudindustrie. Met graafmachines maken ze gaten en zoeken daar naar goud.

Het vermoeden bestaat dat een van de wanden van zo'n gat door de aanhoudende regen zo zacht was geworden dat die is ingestort.

"Ze denken niet meer aan de veiligheid. Ze maken een tunnel gewoon onder de grond en nu is het zand naar beneden gekomen en de mensen zijn dood", zegt een ooggetuige. "Nu hebben we zeven mensen gevonden maar we weten niet hoeveel er nog zijn. We vermoeden dat er nog twee bedolven zijn onder het puin."

Suralco

Het bedrijf Surgold is een samenwerking tussen Suralco, het bauxietbedrijf in Suriname en de Amerikaanse multinational Newmont. 


Marowijne, Surinameweergeven op een grotere kaart

Deel deze pagina

Audio

  • Zeven goudzoekers omgekomen in Suriname In Suriname zijn zeven goudzoekers omgekomen toen een zandberg naar beneden kwam. Ze waren met metaaldetectoren illegaal op zoek... naar goud. Correspondent Hennah Draaibaar.

Video en Audio

Meer video en audio