NOS NieuwsAangepast

De Duitse Groenen gaat het voor de wind

Het gaat goed met de Duitse Groenen. Uit peilingen blijkt dat de aanhang van de linkse partij, die vergelijkbaar is met het Nederlandse GroenLinks, is verdubbeld.

Nog nooit in hun 30-jarig bestaan stonden de Groenen er zo goed voor. Op hun jaarlijkse partijcongres heerste vandaag een jubelstemming.

"Ik ben ervan overtuigd, dat we het begin van het einde van de regering-Merkel meemaken", zei partijvoorzitter Claudia Roth op het congres in Freiburg.

Derde partij

Bündnis 90/Die Grünen, zoals de partij officieel heet, moet in de peilingen alleen de christen-democratische CDU-CSU en de sociaal-democraten van de SDP voor zich dulden.

De Groenen kunnen rekenen op zo'n 20 tot 23 procent van de stemmen, twee keer meer dan bij de verkiezingen van ruim een jaar geleden. Nu zijn de Groenen de vijfde partij in de Bondsdag.

Stuttgart

De partij gooit hoge ogen om bij de deelstaatverkiezingen van volgend jaar in Baden-Württemberg de eerste 'groene' minister-president te leveren. In de hoofdstad Stuttgart heerst groot burgerverzet tegen de bouw van een nieuw ondergronds station.

Door het miljardenproject 'Stuttgart 21' moeten veel bomen worden gekapt en wordt het oude stationsgebouw gesloopt. Bij demonstraties, ondersteund door de Groenen, waren de afgelopen weken tienduizenden mensen op de been.

Kernenergie

Ook het besluit van de regering-Merkel om de Duitse kerncentrales langer op te houden speelt de Groenen in de kaart. Tien jaar geleden besloot de regering van de Groenen en de SPD dat alle kerncentrales uiterlijk rond 2022 moeten sluiten, maar volgens de huidige regering is dat niet haalbaar.

Een betoging tegen een transport van kernafval, twee weken geleden bij Gorleben, trok tienduizenden demonstranten. Stralend middelpunt waren de Groenen, die de leus 'Atomkraft? Nein, Danke' nieuw leven hebben ingeblazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl