NOS NieuwsAangepast

Eerste Deaf Metal-concert voor doven

Het klinkt misschien een beetje raar, maar gisteren was er een metalconcert voor doven en slechthorenden in Arnhem: Deaf Metal.

Dansfeesten voor doven waren er al vaker, maar nooit met metal.

Trilvloer

Drie metalbands, Cultura Tres, IZAH en KYU, traden op. De concertzaal was voor de avond voorzien van een trilvloer die het ritme van de muziek voelbaar maakt.

Visuele-muziektolken verrijkten de muziek door de teksten uit te beelden en het ritme en het gevoel over te brengen via bewegingen. Twee dove vj's kleedden het optreden verder aan.

Volgens de zanger van de band KYU is metalmuziek heel geschikt voor doven en slechthorenden: "Het heeft veel variërende maatsoorten en het is laag en natuurlijk al luid, waardoor je het beter kan voelen."

Interesse

Er is zeker interesse voor, zegt organisator Marlène Huis in 't Veld: "Er komt altijd een vaste groep doven, bijvoorbeeld op Lowlands. Terwijl daar niet eens een vaste tolk bij is, maar als je in zo'n zaal staat met grote trillende boxen en je ziet ook de band uit z'n dak gaan, dan krijg je het toch heel erg mee."

Bij het concert waren niet alleen doven en slechthorenden aanwezig, maar ook horend publiek was welkom. Gebarentolken waren aanwezig, zodat de niet dove bezoekers met de doven konden praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl