NOS NieuwsAangepast

Reddingswerkers 9/11 schikken met New York

De stad New York gaat honderden miljoenen uitkeren aan reddingswerkers die na de aanslagen van 11 september 2001 ziek zijn geworden. Meer dan 10.000 brandweermannen, agenten en bouwvakkers kampen met gezondheidsklachten sinds ze werden blootgesteld aan schadelijke as op Ground Zero.

Een grote meerderheid van de 10.563 eisers koos ervoor het aanbod van New York te accepteren. Daarmee werd de drempel van het percentage dat akkoord moest gaan met de regeling, 95 procent, nipt gehaald voor de deadline van aanstaande dinsdag. In totaal gaan 520 mensen niet akkoord met de schikking.

Na de aanslagen werd maandenlang dag en nacht doorgewerkt om slachtoffers te bergen en puin te ruimen. Enkele jaren later ontwikkelden sommige van de werkers gezondheidsklachten, van astma tot kanker. Velen waren teleurgesteld dat New York besloot de zaak voor de rechter te laten komen in plaats van snel een onkostenvergoeding te regelen.

Eerlijk

New York stelt zeker 625 miljoen dollar beschikbaar. Slachtoffers krijgen bedragen toegewezen op basis van de ernst van hun ziekte en de kans dat die is veroorzaakt door de asdeeltjes. Sommigen krijgen een paar duizend dollar, anderen wel anderhalf miljoen.

"Deze schikking is eerlijk en rechtvaardig", liet burgemeester Bloomberg vandaag weten. "Zo kunnen we de mensen beschermen die deze stad te hulp kwamen toen we dat het meest nodig hadden."

Lotgenoten

In de New York Times laat een slachtoffer weten met tegenzin akkoord te zijn gegaan, om lotgenoten die de ziektekosten niet meer aankunnen te helpen. "Ik heb niet helemaal vrede met mijn besluit, maar ik weet niet wat ik anders moet."

"Dit is het beste resultaat gezien de onzekerheid die een rechtszaak met zich mee zou brengen", stelt de advocaat van een grote groep zieken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl