NOS NieuwsAangepast

NAVO-top stemt in met nieuwe strategie

De staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen hebben ingestemd met een nieuwe strategie van het bondgenootschap. Dat zeggen diplomaten die bij de NAVO-top in Lissabon betrokken zijn.

Met de nieuwe strategie wil de NAVO zich wapenen tegen de bedreigingen van de 21e eeuw, zoals het terrorisme en zogenoemde cyberaanvallen via het internet op grote computersystemen. De oude 'handleiding' dateert van 1999, nog voor de aanslagen van 11 september 2001.

De NAVO zal even doeltreffend blijven in de bescherming van haar burgers en grondgebied, zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen over de nieuwe strategie. Daarbij zal het bondgenootschap vasthouden aan nucleaire wapens als afschrikkingsmiddel, totdat alle kernwapens verdwenen zullen zijn.

Toekomst

In Lissabon zijn de 28 regeringsleiders bijeen om te praten over de toekomst van de NAVO. De belangrijkste onderwerpen van gesprek zijn de missie in Afghanistan, het terugdringen van kernwapens en het raketschild dat aanvallen op Europa moet afwenden.

Over de rol die Nederland in de toekomst zal spelen binnen de NAVO is premier Rutte positief, ondanks de aangekondigde bezuinigingen op Defensie en de onzekerheid over deelname aan een nieuwe missie in Afghanistan.

Rasmussen erkende dat veel landen, waaronder ook Nederland, op hun defensiebudget bezuinigen. Hij toonde zich daarover bezorgd. Volgens de NAVO-topman is meer onderlinge samenwerking dan ook een belangrijke boodschap om middelen efficiënter te besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl