NOS NieuwsAangepast

Taxi's voor gestrande reizigers Utrecht

Er hoeft vannacht niemand bij het Centraal Station van Utrecht te slapen. Het Rode Kruis had 500 veldbedden geplaatst in een hal van de Utrechtse Jaarbeurs om gestrande treinreizigers op te vangen, maar veel mensen kwamen er niet opdagen.

De meeste mensen hadden alternatief vervoer geregeld of konden in bussen van de NS stappen. Het handjevol reizigers dat zich meldde bij de opvang, werd uiteindelijk op een taxi naar huis gezet. De veldbedden werden daarop weer ingepakt.

Veel reizigers strandden vanavond op station Utrecht CS door een brand in het gebouw van de verkeersleiding van ProRail. In en rondom Utrecht kwam daardoor het treinverkeer helemaal stil te liggen.

Vandaag ook geen trein

Nadat duidelijk werd dat er 's avonds geen treinen zouden vertrekken deden enkele reizigers via Twitter oproepen aan mensen met auto's om hen te helpen. Bij de taxistandplaats bij het station stond al snel een menigte mensen.

De NS waarschuwt dat ook vandaag nog geen treinverkeer mogelijk is. Er wordt gereden in een kring rondom Utrecht, langs de stations Den Bosch, Arnhem, Hilversum, Bilthoven, Breukelen, Nieuwerkerk, Zuilen en Zoetermeer-oost.

Winter Fair

Onder de gestrande reizigers op Utrecht CS waren duizenden vrouwen die naar de Margriet Winter Fair in de nabijgelegen Jaarbeurs zijn geweest.

"Er lopen duizenden mensen rond met verdwaasde gezichten", omschreef verslaggever Jeroen Wollaars de situatie Utrecht CS rond etenstijd. "Elke keer als er iets omgeroepen wordt, spitsen ze hun oren, maar het is telkens hetzelfde bandje."

Bussen inzetten was moeilijk in de spits, "met al die tienduizenden reizigers", aldus ProRail. Later werden toch nog bussen ingezet.

Ontruimd

De brand in de verkeersleidingspost van de spoorwegbeheerder heeft meer schade aangericht dan gehoopt. Doordat bedradingen zijn doorgebrand is het onmogelijk snel de controle over wissels en seinen te herstellen.

De chaos begon toen er rond 16.30 brand uitbrak in de post. "Alle medewerkers moesten de post verlaten en op dat moment werd dus ook het treinverkeer stilgelegd, in Utrecht en de ruime omgeving", legt een woordvoerder van ProRail uit.

Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Hoewel het vuur snel werd gedoofd en er aan de buitenkant van het gebouw weinig te zien was, is de schade binnen fors.

Gestrande treinen

Rond Utrecht kwamen verschillende treinen stil te staan. "Onze prioriteit is om die gestrande treinen weg te halen, zodat reizigers niet zo lang in de treinen hoeven te zitten", zei ProRail aan het begin van de avond.

In sommige gevallen moesten de reizigers over het spoor naar het eerstvolgende station lopen.

Passagier Linda de la Haye meldde vanuit een trein die stil kwam te staan in een weiland dat "de trein geen contact meer kan krijgen met een meldkamer. Gaat nog wel even duren, denk ik."

De machinist van een trein die tussen Utrecht en Den Bosch moest stoppen, nam het heft in eigen handen, schrijft Perry Trienekens. "Hij heeft wissels geïnspecteerd en rijdt nu stapvoets naar Geldermalsen."

Later op de avond besloot de NS alle treinen voorzichtig terug te laten rijden naar het laatst gepasseerde station.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl