Nederlandse architecten succesvol in China

Gezicht op de Zuid-Chinese stad Guangzhou, met links de Canton Tower»
Gezicht op de Zuid-Chinese stad Guangzhou, met links de Canton Tower Sarmu / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Door correspondent Wouter Zwart, in Guangzhou

Nederlandse architecten wijken uit naar het buitenland door de strenge naleving van Europese aanbestedingsregels in ons land. Vooral jonge, ambitieuze architecten trekken weg. Ze gaan bijvoorbeeld naar China, waar veel meer mogelijk is en waar de Nederlanders in de smaak vallen.

Een van de jonge bureaus die voortdurend tegen de Nederlandse beperkingen oplopen, is het kantoor Information Based Architects (IBA). Mede-eigenaar Mark Hemel hekelt de strenge implementatie van de Europese richtlijnen in Nederland.

"Die maken het onmogelijk om als ambitieuze jongere architect iets te willen. Je wordt meestal afgewezen op het feit dat je niet genoeg omzet draait, of dat je niet genoeg referentieprojecten gemaakt hebt", aldus Hemel. En daar zit 'm de kneep. Jonge bureaus hebben die omzet en referenties vaak nog niet en dus vallen ze buiten de boot.

Rotterdam

Zo was IBA in de race voor de prestigieuze bouwopdracht van het nieuwe stadskantoor in Rotterdam, maar de gemeente stelde volgens Hemel opzettelijk hoge eisen.

"Daar zit gewoon iemand af te vinken of jij genoeg omzet hebt. Volgens mij drie, vier miljoen euro. Als er dan veel geklaagd wordt, brengen ze het ietsje terug, zodat alleen de grote bureaus er nog bovenuit steken. Op die manier selecteren ze specifiek wie ze willen hebben." In het Rotterdamse geval won het gerenommeerde kantoor OMA van Rem Koolhaas de opdracht. 

Canton Tower

Nederland staat internationaal bekend om zijn vele goede architecten. Mark Hemel is met zijn partner en vrouw Barbara Kuit zeer succesvol in China. Hun bureau IBA kreeg toestemming om 's werelds hoogste tv-toren te ontwerpen in de Zuid-Chinese stad Guangzhou.

Het 600 meter hoge gebouw, ook wel de Canton Tower genoemd, is het nieuwe icoon van de snel groeiende metropool. Afgelopen vrijdag was de tv-toren het stralende middelpunt van de openingsceremonie van de Aziatische Spelen.

Potdicht

Hemel noemt het jammer dat hij in eigen land zulke kansen niet krijgt. "Nederland is inderdaad beroemd om zijn architecten, maar dat is vooral ontstaan in de jaren '80. Toen was er nog veel meer mogelijk. Nu zit het eigenlijk potdicht. We lopen voortdurend tegen allerlei barrières op, waardoor het niet kan. Je begint langzamerhand toch een beetje het geloof te verliezen."

Hemel en Kuit hebben daarom onlangs besloten om gezin en kantoor naar China te verplaatsen. "Hier hebben we veel meer kansen, denk ik. Men kijkt meer naar wat je kan en hebt gedaan. De eventuele nadelen die je als jongere architect hebt, zijn altijd op te lossen."

Deel deze pagina

Video

  • video The sky is the limit voor architecten in China Omdat ze in eigen land amper aan de bak kwamen, weken architecten Barbara Kuit en Mark Hemel uit naar China.... Daar tekende hun bureau voor de hoogste tv-toren ter wereld.
  • video Weinig kansen voor jonge architecten in Nederland Startende architecten dreigen Nederland links te laten liggen. Ze vinden dat ze hier te weinig kansen... krijgen, en vertrekken daardoor vaak naar het buitenland. Bij de architectkeuze voor grote bouwprojecten zoals stadskantoren, scholen en ziekenhuizen gelden strenge regels, opgelegd door Brussel. En daardoor lopen jonge architecten die opdrachten vaak mis.

Audio

  • Trots op Nederlandse tv-toren in China Wouter Zwart sprak met Mark Hemel en Barbara Kuit, de trotse architecten van de hoogste tv-toren ter wereld, in de Chinese stad... Guangzhou.

Video en Audio

Meer video en audio