NOS NieuwsAangepast

Zweden wil baas WikiLeaks oppakken

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oprichter en leider van WikiLeaks, Julian Assange.

De Australiër wordt verdacht van verkrachting. Deze zomer hebben twee vrouwen hem daarvan beschuldigd, maar omdat ze weigerden een officiële verklaring af te leggen, werd een eerder arrestatiebevel tegen Assange weer ingetrokken.

Laster

Waarom de Zweedse justitie hem alsnog wil vervolgen, is onduidelijk. Assange ontkent alle aantijgingen en zegt dat de beschuldigingen passen in een lastercampagne tegen hem.

Assange had deze zomer het plan in Zweden te gaan wonen, maar dat land weigert hem een verblijfsvergunning. Begin deze maand zei de Australiër dat hij overweegt asiel aan te vragen in Zwitserland. Zijn huidige verblijfplaats is niet bekend.

WikiLeaks

Assange is oprichter en baas van de klokkenluiderssite Wikileaks. Die site kwam de afgelopen maanden in het nieuws door de publicatie van ruim 400.000 documenten over de oorlog in Irak en nog eens 92.000 geheime stukken over de oorlog in Afghanistan.

De Amerikaanse regering was woedend over de publicatie, omdat Wikileaks daarmee de veiligheid van Amerikaanse troepen in gevaar zou brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl