NOS NieuwsAangepast

RaRa-verdachte geeft betrokkenheid Makro-aanslagen toe

René Roemersma, de enige persoon die ooit voor de rechter kwam voor de aanslagen van terreurgroep RaRa in de jaren 80, geeft zijn betrokkenheid nu toch toe. Dat is te zien in de uitzending van Andere Tijden van vanavond. Roemersma werd in 1989 in hoger beroep vrijgesproken.

De Revolutionaire Anti-Racistische Actie (RaRa) voerde in Nederland actie tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika, door zich te richten tegen bedrijven die volgens RaRa het regime steunden.

Ze richtten zich onder meer op Makro en Shell. Ook zou de actiegroep achter de aanslagen zitten op het huis van toenmalig staatssecretaris Aad Kosto en het ministerie van Sociale Zaken.

Geen terrorist

"We waren een gemengd gezelschap van mensen die het allemaal behoorlijk zat waren met racisme en antiracisme", aldus Boersma. Hij wil niet zeggen hoe groot de groep was.

Dat hij een terrorist was, ontkent de voormalige actievoerder. "Je wordt al snel terrorist genoemd als je buiten de gevestigde paden treedt, en tegenwoordig al helemaal. De acties waren geen terrorisme." Wel zegt Boersma dat hij "voor geweld" was.

'Pech'

RaRa stak vier Makro-filialen in de brand. Hierdoor liep het bedrijf voor 150 miljoen gulden schade op en werd gedwongen zijn filialen in Zuid-Afrika te verkopen.

Volgens Roemersma werd het bedrijf als doelwit gekozen, omdat het in handen is van één van de oudste industriële families van Nederland met lang gevestigde belangen in Zuid-Afrika. Een andere reden was dat winkels kwetsbaar zijn.

Bij één van de vier branden waren vijftig personeelsleden aanwezig in het pand. Het voormalige RaRa-lid vindt dit niet belangrijk. "Het was geen explosief, maar een brandbom. Je moet veel pech hebben om daarbij gewond te raken."

Volgens Roemersma heeft de eigenaar van Makro zich nooit persoonlijk onveilig gevoeld, omdat de aanslag op gebouwen waren gericht. Uit de uitzending Andere Tijden blijkt daarentegen dat de eigenaar vreesde voor zijn leven en allerlei veiligheidsmaatregelen nam.

Aad Kosto

René Roemersma ontkent betrokken te zijn geweest bij de aanslagen op het huis staatssecretaris Aad Kosto en het ministerie van Sociale Zaken. Andere Tijden besteed volgende week in een losse uitzending aandacht aan deze aanslagen.

De terreurgroep is nooit ontmanteld, maar heeft na 1993 geen aanslagen meer gepleegd.

Roemersma woont tegenwoordig in Zuid-Amerika. "Ik had het wel gehad met Nederland en Nederland met mij", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl