NOS NieuwsAangepast

Gevolgen Q-koorts erger dan gedacht

De gevolgen van Q-koorts blijken veel ernstiger dan gedacht. De speciale Q-koortspolikliniek in Den Bosch is zelfs bang voor een epidemie. De mogelijkheid bestaat dat er komende tijd honderden gevallen met chronische Q-koorts bij komen.

Bij chronische Q-koorts kan de bacterie zich vastzetten in hartkleppen en aders, wat kan leiden tot dodelijke bloedingen. Bij één tot vijf procent van de mensen die acute Q-koorts hebben gehad, wordt de ziekte chronisch.

Daarnaast is er een onbekend aantal mensen dat ooit Q-koorts heeft gehad en dat niet heeft gemerkt. Die mensen lopen nu nog met de bacterie rond en kunnen ook de chronische variant ontwikkelen. Hoe groot deze groep is, weet niemand.

Onderzoek

Het aantal mensen dat met de bacterie besmet raakt wordt weliswaar minder, maar het aantal mensen met chronische klachten neemt toe. Tot nu toe is van tenminste twaalf patiënten bekend dat ze aan chronische Q-koorts zijn overleden.

Hoe groot de groep mensen met de chronische variant nu precies is, weet de polikliniek niet. Samen met ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht krijgt de kliniek drie miljoen euro om onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl