NOS NieuwsAangepast

Prins William gaat trouwen

De Britse prins William gaat trouwen met zijn vriendin Kate Middleton. Dat heeft het koninklijk huis in Londen vandaag bekendgemaakt.

Prins Charles zei vanmorgen "verheugd te zijn de verloving tussen prins William en mejuffrouw Catherine Middleton aan te kondigen". Buckingham Palace laat weten dat "zowel de koningin als de prins-gemaal zeer blij voor hen zijn".

Naar nu bekend is gemaakt heeft Wiliam Kate vorige maand ten huwelijk gevraagd, tijdens een vakantie in Kenia.

De Britse premier Cameron heeft het paar gefeliciteerd met hun verloving. "Hij heeft zijn hartelijke gelukwensen aan het blije paar overgebracht", aldus een woordvoerder.

Speculatie

Clarence House, de officiële residentie van prins William en zijn vader prins Charles, liet weten dat de prins officieel de hand van Middleton heeft gevraagd bij haar vader. Hij heeft ook, zoals het hoort, zijn grootmoeder om toestemming gevraagd.

Er deden al langere tijd geruchten de ronde dat de twee in het huwelijksbootje zouden stappen. Vorige maand begonnen de Britse tabloids te speculeren over een op handen zijnde verloving, na een bezoek van de ouders van Middleton aan een kasteel van koningin Elizabeth.

Uit elkaar

William (28) is de zoon van de Britse troonopvolger Charles en prinses Diana, die in 1997 bij een auto-ongeluk in Parijs omkwam. Hij is al meer dan acht jaar samen met de even oude Kate Middleton.

De twee leerden elkaar kennen op de universiteit. Hun relatie kwam in 2005 naar buiten. In 2007 gingen ze een aantal weken uit elkaar, maar kwamen toch weer bij elkaar.

Kate is een burgermeisje, de oudste dochter van een zakenman uit Berkshire. Haar vader werd miljonair door een succesvol postorderbedrijf.

Sprookjeshuwelijk

Een datum voor het huwelijk is nog niet geprikt, maar het zal in de lente of zomer van volgend jaar plaatsvinden. In de planning is rekening gehouden met het feit dat het in het jaar daarop druk wordt, meldt de BBC. In 2012 zijn de Olympische Spelen in Londen en viert Elizabeth haar 60-jarig jubileum als koningin.

Wel is bekend dat de ceremonie in Londen zal worden gehouden. Naar verwachting wordt het het grootste Britse huwelijk sinds Charles en Diana in 1981 elkaar het ja-woord gaven.

Het koppel zal na hun huwelijk in Wales gaan wonen, waar de prins bij de luchtmacht dient.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl