NOS NieuwsAangepast

Kabinet sluit zes jeugdgevangenissen

Het kabinet heeft besloten dat zes jeugdgevangenissen dicht moeten. Daardoor verdwijnen zoals eerder aangekondigd, zo'n 1100 banen.

Volgens staatssecretaris Teeven is de sluiting nodig, omdat veel van de gevangenissen leegstaan. Daardoor komt de kwaliteit van de behandeling onder druk te staan.

"Financieel is het openhouden ook niet verantwoord", zegt Teeven. Er is teveel capaciteit (.pdf). Volgens hem kost de leegstand zo'n 100 miljoen euro per jaar.

Gedwongen ontslagen

Teeven heeft voor een deel van het personeel ander werk gevonden, onder meer bij de reclassering, maar voor zo'n 700 mensen is dat tot nu niet gelukt. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Sinds een paar jaar worden minder jongeren naar gevangenissen gestuurd, omdat rechters vaak kiezen voor alternatieve straffen, zoals gedragsbeïnvloedende therapie in een jeugdzorginstelling.

Heropenen

De staatssecretaris benadrukt dat de inrichtingen alleen buiten gebruik worden gesteld. Ze kunnen opnieuw worden geopend, als er weer meer plaatsen nodig zijn. Teeven verwacht dat dit gaat gebeuren.

Het vorige kabinet kwam ook al met een voorstel over het afstoten van jeugdgevangenissen, maar dat plan ging in de ijskast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl