NOS NieuwsAangepast

Ierland: failliet, maar trots

Door correspondent Arjen van der Horst in Dublin

Het is niet moeilijk om in Ierland de tekenen van een diepe crisis te zien. Toen ik in de zomer van 2007 door Dublin reed, zag je al de eerste signalen van naderend onheil. De kredietcrisis was nog niet eens begonnen, maar Ierland koerste al af op de afgrond.

Langs de snelweg in het noorden van de stad zag je een paar spiksplinternieuwe kantoorflats in aanbouw met hoge hijskranen erbij. Drie jaar later staan die hijskranen er nog steeds. Het gebouw is maar half af en zal waarschijnlijk nooit voltooid worden. Het is één van de vele bouwprojecten in Ierland die abrupt tot stilstand zijn gekomen.

De werkloze hijskranen staan symbool voor deze crisis. Alhoewel de Ieren natuurlijk ook last kregen van de wereldwijde financiële orkaan die losbarstte in 2008, is deze crisis honderd procent van Ierse makelij. Dronken geworden door de sterk gestegen welvaart stortten de Ieren zich massaal op de huizenmarkt. Een tweede, een derde huis werd gekocht. Prijzen stegen tot in de hemel en de Ieren financierden hun bestedingen door almaar hypotheken over te sluiten.

Huizenmarkt

In 2007 kwam de kater toen de huizenmarkt in elkaar begon te klappen. Nu zien we hoe afhankelijk Ierland was van de huizenmarkt en de bouwindustrie. Bijna een op de zes arbeiders heeft geen baan. Het begrotingstekort bedraagt 32 procent van het Bruto Nationaal Product. De staatsschuld is bijna opgelopen tot honderd procent. De Ierse staat moet alle banken overeind houden met miljardeninjecties.

Geen wonder dat in Brussel gesproken wordt over de inzet van een Europees noodfonds, zoals dat ook met Griekenland is gebeurd. Maar de Ieren verzetten zich fel. Waarom? De officiële verklaring is dat de regering nog genoeg financiële middelen heeft om tot medio 2011 aan alle betalingsverplichtingen te voldoen.

Onafhankelijkheid

De ware reden ligt veel dieper en heeft alles te maken met de nationale trots. Ierland is een piepjong land dat in de jaren twintig van de vorige eeuw onafhankelijk werd van het Britse Rijk. Dat buitenstaanders uit Brussel de touwtjes dreigen over te nemen, ligt dan ook een extreem gevoelig.

Ierse politici zeggen het ook met zoveel woorden: "We hebben hard voor onze onafhankelijkheid gevochten. Laten we dat ook vooral zo houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl