NOS NieuwsAangepast

Thailand levert wapenhandelaar Bout uit

Thailand heeft wapenhandelaar Viktor Bout uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij is momenteel onderweg naar de VS. Dat land verdenkt de Rus van terroristische activiteiten.

Bout staat bekend als de 'koopman van de dood'. Hij zou als wapenhandelaar onder meer hebben geleverd aan de Colombiaanse terreurbeweging FARC, de Liberiaanse leider Charles Taylor en beide partijen in de burgeroorlog in Angola.

Speciaal vliegtuig

Hoewel hij al jarenlang werd gezocht, wist Bout uit handen van de autoriteiten te blijven. Hij werd in 2008 in Thailand gearresteerd na een undercover-operatie door Amerikaanse agenten.

Na zijn arrestatie begon een juridische strijd om hem uitgeleverd te krijgen aan de VS. Uiteindelijk besliste een rechter eind oktober dat de Rus aan de VS kon worden overgedragen. Onmiddellijk nadat de Thaise premier Abhisit daar gisteren mee had ingestemd, werd Bout op een Amerikaans vliegtuig gezet dat al dagenlang op hem had staan wachten.

Onschuldig

Rusland heeft zich verzet tegen de uitlevering van Bout aan de VS en achter de schermen flink druk uitgeoefend op Thailand en de VS. Volgens Moskou is de voormalige luchtmachtofficier een onschuldige zakenman.

Ook de 43-jarige Bout zelf houdt vol nooit wapens te hebben verkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl