NOS NieuwsAangepast

Barroso beschuldigt Nederland en GB

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie geeft Nederland en Groot-Brittannië de schuld van het mislukken van het overleg over de begroting voor volgend jaar.

De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten liepen vannacht vast. Dat kwam vooral door de opstelling van Nederland en Groot-Brittannië. Die willen het Europees Parlement niet meer invloed geven in de discussie over de begrotingen van de Europese Unie.

Ook konden de EU-lidstaten en het parlement het niet eens worden over de manier waarop de Unie in de toekomst inkomsten moet genereren. Het parlement wil onder meer Europese belastingen op bijvoorbeeld vliegverkeer of energie in het leven roepen. Verscheidene lidstaten waaronder Nederland en Groot-Brittannië zijn daar tegen.

Benadeeld

"Ik betreur het dat een klein aantal lidstaten niet bereid was in de geest van Europa te onderhandelen", zei Barroso. Ook zouden zij zichzelf hebben benadeeld omdat burgers, bedrijven, gemeenten, steden, regio's en het platteland nu minder geld uit Brussel krijgen voor nieuw beleid.

"Degenen die denken dat zij een overwinning op 'Brussel' hebben geboekt, hebben zichzelf in de voet geschoten. Zij moeten weten dat zij een slag hebben toegebracht aan mensen in heel Europa", zei de EC-voorzitter.

Overdreven

Minister de Jager vond de reactie van Barroso overdreven. "Ik trek me er niets van aan," zei de Jager. "Een land mag altijd tegenstemmen en wat wij echt niet voor onze rekening konden nemen, was dat de Europese begroting er nog eens zes procent zou bijkrijgen."

Het kan nu maanden duren voordat de Europese Commissie een nieuwe begroting heeft opgesteld.

Het conflict tussen het Europarlement en de lidstaten komt nog geen jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Dat regelt onder meer dat parlement en EU-staten evenveel inspraak hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl