Volgende week twee dagen geen post
Ook volgende week donderdag en vrijdag staken de postbodes van TNT. Dat heeft voorzitter Snoey van Abvakabo FNV gezegd op de landelijke actiedag van de postbodes in Den Haag.
Duizenden postbodes protesteren bij het hoofdkantoor van het postbedrijf in Den Haag tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij TNT gaan vallen. Zij zijn met bussen uit het hele land naar Den Haag gekomen voor de landelijke manifestatie die de vakbonden hebben georganiseerd.
Aanbod TNT
Directeur Koorstra van TNT Post zegt dat het aantal gedwongen ontslagen omlaag kan als de bonden akkoord gaan met minder salaris voor de postbodes.
"Wij blijven altijd creatief, wij willen altijd bewegen. Als we bijvoorbeeld zouden kijken naar nieuwe afspraken over de nieuwe cao dan komt daar misschien ruimte, maar dat is een discussie die we met de vakbonden moeten voeren", aldus Koorstra.
Gisteravond begonnen de nachtploegen in de sorteercentra met de staking. Pakketjes en spoedeisende post, zoals rouwkaarten en medische zendingen, worden wel bezorgd.
Reorganisatie
Door een reorganisatie bij TNT Post verdwijnen in totaal 11.000 banen en daarbij vallen 3100 gedwongen ontslagen. De bonden willen dat TNT dat aantal terugdringt.
Het bedrijf werft intussen zogenoemde postbezorgers. Dat zijn parttimers die voor een veel lager salaris twaalf uur per week werken. Ook moeten ze zelf een fiets meenemen. Er zijn momenteel 13.000 postbezorgers in Nederland en dat moeten er in de komende jaren zo'n 35.000 worden.
Volgens Gerard van Osch van de Bond voor Postpersoneel werkt de aanpak van TNT niet. "Veel mensen lopen bij dit bedrijf weg, omdat het een zinkend schip is. Er is een onderbezetting, want het lukt in veel regio's niet om veel goedkopere medewerkers binnen te halen, zoals het bedrijf wil. Ook is het verloop onder deze postbezorgers veel hoger. De werkdruk is daarom ontzettend hoog."
De postbodes die mogelijk worden ontslagen moeten daarom extra werken. Soms worden ze onder druk gezet door de werkgever. Postbodes in onder meer Helmond en Kerkrade voerden daarom vorige maand actie.
Concurrentie
Volgens TNT is de reorganisatie nodig omdat er minder post is. Ook heeft het bedrijf de laatste jaren te maken met steeds meer concurrenie van bedrijven als Sandd en Selekt Mail. Die bedrijven betalen hun personeel per poststuk en daardoor minder dan TNT.
Het vorige kabinet wilde de postbedrijven dwingen hun freelance postbestellers per 1 januari 2011 in dienst te nemen als de bonden en postbedrijven niet snel een cao afsluiten. Die onderhandelingen liepen stuk.
Inmiddels is besloten dat de Tilburgse ex-burgemeester Vreeman op verzoek van het huidige kabinet gaat kijken of er een oplossing mogelijk is.