NOS NieuwsAangepast

Overstromingsgevaar België geweken

In België is het ergste gevaar voor grote overstromingen geweken, maar grote delen van het land staan nog steeds blank.

Waals Brabant en Limburg zijn het zwaarst getroffen, maar ook Oost-Vlaanderen en de Kempen kampen met wateroverlast. De rampenplannen zijn inmiddels ingetrokken.

In Henegouwen, bij de Franse grens, vielen drie doden. Een partner van een van de drie slachtoffers pleegde zelfmoord.

Leterme

Afgelopen weekeinde werd België getroffen door de ergste watersnood in vijftig jaar. De afgelopen dagen regende het bijna de gehele tijd, maar sinds zondagavond is het overal droog en het lijkt erop dat dat voorlopig zo blijft.

Volgens premier Leterme is het lastig om je op zoveel neerslag voor te bereiden. "Het kan natuurlijk altijd beter, maar het is moeilijk om hier op voorbereid te zijn. We hebben de afgelopen tientallen jaren geïnvesteerd in bijvoorbeeld bufferbekkens en dat moet worden doorgetrokken. Maar globaal gezien, kun je dit nooit uitsluiten."

Leterme is trots op de hulpdiensten, het leger en alle vrijwilligers. "Zij hebben perfect werk geleverd en doen dat nu nog steeds. Onderschat niet wat er hier gebeurd is. In een paar uur tijd zijn hier bakken met water uit de hemel gekomen. Net zoveel als dat normaal gesproken in een maand valt."

Schadeformulier

In de loop van vandaag zal blijken hoe groot de schade is die is aangericht door het vele water. Minister Turtelboom van Binnenlandse Zaken liet weten samen met de verzekeringssector een eenvoudig schadeformulier op te stellen om de aangifte te vereenvoudigen.

"Ik denk dat het goed is dat we samen een heel eenvoudige simpele checklist maken zodanig dat we het zo makkelijk en gebruiksvriendelijk kunnen maken voor de mensen en zo snel mogelijk de schadedossiers kunnen afhandelen", zei Turtelboom tegen de VRT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl