NOS SportAangepast

Vettel wereldkampioen Formule 1

Sebastian Vettel heeft de wereldtitel in de Formule 1 opgeëist.

De Duitse Red Bull-rijder won de afsluitende race in Abu Dhabi en hield Fernando Alonso vier punten achter zich.

De Spanjaard Alonso, die in 2005 en 2006 in een Renault de titel pakte, raakte direct na de start de derde plaats aan Jenson Button kwijt, maar bleef in zijn Ferrari nog wel zijn naaste concurrent Mark Webber (Red Bull) voor.

Alonso ging van de vier kanshebbers als eerste naar binnen voor een pitstop, met als gevolg dat hij nadien lang klem zat achter de Renault van Vitaly Petrov. Aan kop lag het tempo van Button, die langer wachtte met zijn stop, iets hoger.

Alonso zit na zijn pitstop klem

Petrov, die al in de openingsfase, na een crash van Schumacher en Liuzzi, zijn zachte banden had gewisseld, speelde zo een cruciale rol in de titelrace.

Terwijl Vettel en Lewis Hamilton steeds meer afstand namen van de rest van het veld, slaagde Alonso er maar niet in de Renault van de Rus te passeren en op te stomen naar de voor hem noodzakelijke vierde plaats. Ook Robert Kubica, Button en Nico Rosberg zaten Alonso nog in de weg.

Vettel maakte vooraan geen enkele fout, hield Hamiltons McLaren achter zich en reed verder onbedreigd naar de titel.

Vijf zeges

Vettel, die met zijn 23 jaar de jongste wereldkampioen ooit is, won vijf grands prix in 2010: Maleisië, Europa, Japan, Brazilië en Abu Dhabi.

Hij volgt de Brit Jenson Button op.

Eindstand WK Formule 1

1. Sebastian Vettel (Red Bull) 256 2. Fernando Alonso (Ferrari) 252 3. Mark Webber (Red Bull) 242 4. Lewis Hamilton (McLaren) 240 5. Jenson Button (McLaren) 214

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl