NOS NieuwsAangepast

Rutte actief bij Statenverkiezingen

Mark Rutte gaat als VVD-leider actief campagne voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten, begin maart volgend jaar. Dat zei hij vlak voor het VVD-congres, dat zaterdag in Arnhem werd gehouden.

De leden van Provinciale Staten kiezen in mei de nieuwe Eerste Kamer. Rutte wil ervoor knokken dat de VVD ook daar groot wordt. In de Eerste Kamer hebben VVD en CDA met 35 van de 75 zetels nu geen meerderheid. De PVV, die gedoogsteun geeft aan het minderheidskabinet van Rutte, is nu helemaal niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

Landelijk karakter

Rutte wil dat de coalitiepartners in de Senaat een meerderheid halen om wetten daar met een stabiele meerderheid wetten doorheen te loodsen. Daarom is het onvermijdelijk dat de verkiezingen een landelijk karakter krijgen, zei Rutte bij het congres.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart is oud-minister van Onderwijs Loek Hermans lijsttrekker voor de VVD. Die zei tijdens het congres in te zetten op minstens 20 zetels in de Eerste Kamer. "We hebben weleens 21 zetels gehaald, dus het moet mogelijk zijn", zei Hermans.

De VVD heeft nu 14 zetels in de Eerste Kamer.

Waarschuwing

Op het congres waarschuwde Rutte de partijleden dat blijvend succes voor de VVD niet vanzelfsprekend is. "We zullen opnieuw met de kiezer het gesprek aan moeten gaan over waar wij in geloven", zei de premier. "Er is nergens een wet waarin staat dat de VVD altijd zoveel zetels haalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl