NOS NieuwsAangepast

Chirurgen verdacht van orgaanhandel

In Kosovo is een internationale bende aangeklaagd voor orgaanhandel. Onder de verdachten zijn een topambtenaar van het Kosovaarse ministerie van Gezondheid en meerdere chirurgen.

Zeker twintig donoren werd 15.000 euro beloofd als ze een nier afstonden. De nieren werden doorverkocht voor 100.000 euro per stuk aan buitenlandse patiënten, maar de donoren zagen geen cent van het geld.

De straatarme donoren werden door de bende Kosovo binnengesmokkeld uit landen als Turkije, Moldavië en Kazachstan.

Doodziek

De zaak kwam in 2008 aan het rollen toen een Turkse man doodziek werd aangetroffen op het vliegveld van Pristina. Hij verklaarde dat hij naar Kosovo was gekomen om een nier af te staan bij een privékliniek in de stad. Orgaanhandel is verboden in Kosovo.

Dezelfde avond nog viel de politie de kliniek binnen. Daar werd een Israëliër aangetroffen die net uit de operatiekamer kwam. De man had 100.000 euro neergeteld voor de nier van de Turk.

De kliniek werd gesloten door de inspectie en de chirurgen opgepakt. De artsen ontkenden echter hun betrokkenheid en mochten na dertig dagen weer gaan.

Europees onderzoek

Na verder onderzoek zijn de verdachten nu aangeklaagd door een Europese officier van Justitie. De EU heeft te weinig vertrouwen in de Kosovaarse justitie om zware zaken als deze te onderzoeken.

Nog geen van de negen verdachten is opgepakt. Voor twee doktoren, een uit Turkije en een uit Israël, is inmiddels een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl