NOS NieuwsAangepast

Eurlings niet gepolst voor lijsttrekkerschap

Camiel Eurlings, die wel werd gezien als de kroonprins van het CDA, is naar eigen zeggen niet gepolst voor de functie van lijsttrekker van zijn partij.

Op de ochtend na de val van het kabinet-Balkenende IV was de boodschap van toenmalig partijvoorzitter Van Heeswijk aan het CDA-partijbestuur dat Camiel Eurlings geen lijsttrekker wilde worden van het CDA en dus ook niet beschikbaar was voor die functie. Die informatie had hij naar eigen zeggen van Balkenende.

NOS-verslaggever Wilco Boom sprak de betrokkenen voor zijn boek 'De val van Balkenende', dat volgende week verschijnt.

"Wat de bestuursleden niet weten, is dat Eurlings op dat moment nog helemaal niet met Van Heeswijk heeft gesproken", schrijft Boom. "Sterker: Eurlings heeft op dat moment helemaal geen definitief besluit genomen over zijn politeke toekomst."

'Limburgs wonderkind'

Het CDA-bestuur is op 20 februari 2010 in allerijl bijeengeroepen, omdat er nieuwe verkiezingen aankomen doordat de PvdA uit de regering is gestapt. Volgens Van Heeswijk moet er snel een besluit worden genomen over de lijsttrekker om een publieke discussie over het partijleiderschap de kop in te drukken.

Het bestuur stemt ermee in dat Balkenende voor de vierde keer de kar gaat trekken, maar dat gaat volgens Boom niet helemaal van harte. Er zijn zorgen over het imago van de premier, "nu ook zijn vierde kabinet niet tot een goed einde is gebracht".

Boom schrijft dat er over alternatieven is gesproken. Maar Maxime Verhagen is te beschadigd door de val van het kabinet en andere potentiële kandidaten, zoals Ab Klink en Jan Kees de Jager, krijgen nog minder handen op elkaar.

"Er is één uitzondering: het Limburgse wonderkind Camiel Eurlings. Hij is de enige voor wie een meerderheid te porren zou kunnen zijn." Maar hij wil volgens Van Heeswijk dus niet.

Onbeantwoorde vraag

Eurlings vertelt in het boek dat hem niet naar zijn belangstelling voor het lijsttrekkerschap is gevraagd en dat hij zijn besluit om de politiek te verlaten pas een week na de val van het kabinet heeft genomen.

"De grote vraag die onbeantwoord blijft", schrijft Boom, "is of Eurlings lijsttrekker zou zijn geworden als de partij het hem rechtstreeks had gevraagd. En wat de gevolgen voor het CDA zouden zijn geweest als hij het had gedaan."

Gisteren lekte het rapport uit van de partijcommissie-Frissen, die onderzoek deed naar de verkiezingsnederlaag van het CDA op 9 juni. Uit dat rapport blijkt dat Balkenende met tegenzin de rol van lijsttrekker op zich had genomen. "Van hem zelf had het niet gehoeven."

De val van Balkenende - Wilco Boom - Nieuw Amsterdam - ISBN: 9789046809327

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl