Mag een veroordeelde Kamerlid zijn?
Iemand die is veroordeeld, mag lid zijn van de Tweede Kamer. Er zijn maar een paar redenen waarom iemand geen parlementariër mag worden, zoals het niet hebben van een Nederlands paspoort en jonger zijn dan 18 jaar.
De rechter kan iemand het passief kiesrecht (het recht om kandidaat te zijn bij verkiezingen) ontnemen bij een veroordeling tot meer dan een jaar cel. In de praktijk wordt deze straf bijna nooit (meer) opgelegd.
PVV-Kamerlid Eric Lucassen is niet het eerste Kamerlid met een veroordeling aan zijn broek. Voorbeelden van voorgangers zijn: Ferdinand Domela Nieuwenhuis (majesteitsschennis), Pieter Jelles Troelstra (belediging Officier van Justitie) en Hans Janmaat (aanzetten tot haat).
Geen standaard screening
De screening van Kamerleden is een zaak van partijen. Er bestaat niet zoiets als een standaard screening door de AIVD.
Wel kan een partij via de minister van Binnenlandse Zaken bij de AIVD informeren of iemand bij de inlichtingendienst bekend is. De partij moet dan ernstige bedenkingen hebben tegen een persoon heeft en daar zelf grondig onderzoek naar hebben gedaan.
Als een partij bij justitie informeert of een kandidaat-Kamerlid een strafblad heeft, krijgt zij daar geen informatie over.