NOS NieuwsAangepast

Wilders: nog geen besluit Lucassen

PVV-leider Wilders heeft meer tijd nodig voor een besluit over de kwestie-Lucassen. Het Kamerlid Lucassen is als militair veroordeeld voor ontucht met ondergeschikten en oud-buurtgenoten beschuldigen hem van bedreigingen.

Wilders heeft met Lucassen gesproken, maar nog geen conclusie getrokken. De PVV-leider wil meer gesprekken voeren en informatie verzamelen. Mogelijk komt hij pas na het weekend met een besluit.

Stukken van de ontuchtzaak tegen Lucassen uit 2002 zijn terechtgekomen op straat. De vinder stapte ermee naar het programma RTL Boulevard. Het gerechtshof in Arnhem noemt dat voorval "ongelooflijk vervelend".

Meerderheid

Als Lucassen uit de PVV wordt gezet, maar zijn zetel niet opgeeft en als eenmansfractie verder gaat, kan dat gevolgen hebben voor het kabinet-Rutte. Dat heeft, met gedoogsteun van de PVV, een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Premier Rutte wilde in zijn wekelijkse persconferentie niet vooruit lopen op 'als-dan-vragen'. "Dit ligt echt bij de PVV", zei hij. "In alle partijen spelen wel eens moeilijke kwesties. En dan helpt het niet als voorlieden van andere partijen commentaar geven."

Rutte heeft er vertrouwen dat Wilders met een goede oplossing zal komen. Hij zei dat hij er wel contact over heeft gehad met de PVV-voorman.

Ontucht

Donderdag bleek dat Lucassen in 2002 is veroordeeld tot een week militaire detentie. Hij had bij de Landmacht seks gehad met twee vrouwelijke ondergeschikten.

Eerder deze week kwamen beschuldigingen naar buiten van oud-buurtgenoten, die tussen 2006 en 2009 door Lucassen zouden zijn geïntimideerd en bedreigd.

Wilders zei vannacht, na een urenlang beraad met Lucassen, dat hij "goed gaat nadenken of dit consequenties moet hebben". "Ik ga niet over een nacht ijs. Dit is echt een serieuze zaak", zei Wilders.

Screenen

Lucassen is niet het eerste PVV-Kamerlid dat in opspraak is geraakt. Marcial Hernandez wordt ervan verdacht dat hij eind september iemand een kopstoot heeft gegeven in een café in Den Haag. Het Kamerlid Hero Brinkman werd er vorig jaar door een barman van Nieuwspoort van beschuldigd door hem te zijn geslagen.

Wilders denkt dat hij Kamerleden misschien beter had moeten screenen. "Maar we hebben geen geld gehad om dat met dure bureaus allemaal te begeleiden", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl