NOS NieuwsAangepast

'Rollator moet in basispakket blijven'

De Tweede Kamer wil dat rollators toch in het basispakket blijven. Het kabinet vindt dat mensen de rollators, looprekken en andere loophulpmiddelen zelf moeten gaan betalen, maar een Kamermeerderheid is daar tegen.

Onder de tegenstanders zijn de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV en de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

Heup

"We moeten ouderen mobiel houden", aldus PVV-Kamerlid Agema. "Een kwart van de mensen die een heup breekt, overlijdt binnen een jaar."

Volgens minister Schippers van VWS is het "complex" om de rollator in 2011 terug in het pakket te krijgen. De meeste ziekenkostenverzekeraars hebben hun polissen al aangepast. De rollator kan via een aanvullende verzekering worden aangeschaft.

Gevolgen

"Het terugdraaien leidt tot administratieve lasten", aldus Schippers. Ze laat binnen een paar dagen weten wat precies de gevolgen zijn van de wens van de Kamer.

Een rollator kost tussen de 69 tot 350 euro. Volgens het College van Zorgverzekeraars, die heeft geadviseerd om de rollator uit het basispakket te halen, kost het jaarlijks 9 miljoen euro.

De bezuiniging op de rollator was een voorstel van CDA-minister Klink, die in juni met een plan kwam om 1,4 miljard euro te bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl