NOS NieuwsAangepast

Sobere begroting aangenomen in Leeuwarden

De NOS volgt de gemeente Leeuwarden in haar poging de gemeentelijke financiën op orde te krijgen. Zoals alle gemeenten moet Leeuwarden de komende jaren stevig bezuinigen. Dat betekent snijden in voorzieningen en in het eigen ambtelijk apparaat.

Door verslaggever Rienk Kamer

Hier en daar is het de partijen in de gemeenteraad van Leeuwarden gelukt om de begroting aan te passen, maar na twee lange avonden vergaderen werd de nieuwe, sobere begroting unaniem aangenomen. Ook de VVD stemde vóór, de eigen tegenbegroting werd weggestemd. En instemming kwam er ook van de SP, al ging dat niet van harte.

Zelf oplossen

Zo'n 15 miljoen euro moet de gemeente de komende jaren bezuinigen op een begroting van 330 miljoen. "Maar op een flink deel van die begroting hebben wij geen invloed. Uitkeringen moeten we bijvoorbeeld gewoon uitkeren en investeringen in wegen liggen de komende jaren vast", zegt wethouder financiën Marco Florijn.

Dat betekent dus dat het mes gaat in de voorzieningen voor ouderen, het aantal buurthuizen, een culturele instelling, de subsidie aan de lokale omroep. Ook ontkomt Leeuwarden er niet aan ambtenaren te ontslaan. "We trekken ons meer terug en zullen dus vaker kijken of de mensen het niet zelf kunnen oplossen".

Details

Die 'gewone Leeuwarders' waren gisteravond overigens opvallend afwezig. Slechts een handjevol belangstellenden zat op de publieke tribune. Eén van hen ging, tijdens een schorsing na tweeënhalf uur vergaderen, weer naar huis. "Het gaat wel erg veel over details", verzuchtte hij.

En dat klopt, er werd lang gepraat over bijvoorbeeld het zichtbaar maken van het energiegebruik van bedrijven, over lokale bekendmakingen in het huis-aan-huisblad en over de dierenambulance.

Een echte visie was, een enkeling uitgezonderd, gisteravond in de Leeuwarder raadszaal niet te horen. En dat is jammer, want iedereen gaat iets merken van de financiële storm, die de komende jaren over de Friese hoofdstad raast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl