NOS NieuwsAangepast

Netwerk politie mogelijk vervangen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat het interne computersysteem bij de politie mogelijk vervangen. Hij zegt aan te voelen dat het systeem aan vervanging toe is.

De vervanging moet worden betaald uit het bestaande budget voor de politie. Volgens Opstelten wordt niet getornd aan de afspraken om 3000 nieuwe politiemensen aan te stellen. De minister gaat met de korpsbeheerders en met deskundigen van buitenaf praten over een nieuw systeem.

Ondeugdelijk

Met het netwerk kunnen de politiekorpsen bij informatie over aangiftes, processen-verbaal en opsporingsberichten. Er zijn kritische rapporten over uitgebracht en een Kamermeerderheid vindt het systeem ondeugdelijk. Volgens de Kamer is het verouderd, instabiel en tijdrovend.

De Kamer vindt dat de nieuwe Nationale Politie niet moet gaan werken met het computersysteem dat agenten nu gebruiken. De Kamer is verbijsterd dat de politietop het systeem willens en wetens heeft ingevoerd.

Achter het bureau

VVD-Kamerlid Hennis-Plasschaert zegt zelfs dat er soms gegevens verdwijnen. "Het leidt niet alleen tot frustratie bij de politie, maar ook tot schade in de samenleving."

Investeringen van mogelijk een half miljard euro zouden wel eens weggegooid geld kunnen zijn. "Ik weet niet wat een nieuw systeem kost, maar hiermee doorgaan kost nog meer geld."

PvdA-Kamerlid Kuiken heeft agenten horen zeggen dat ze in plaats van tien minuten nu een uur bezig zijn met het invullen van aangiftes. "Daardoor zitten ze de helft van de tijd achter het bureau en zijn ze niet op straat."

ICT-bureau

De Tweede Kamer is woest dat de politietop de problemen heeft gebagatelliseerd. Onder meer is een kritisch rapport van een ICT-bureau achtergehouden. Het bureau kwam tot de conclusie dat het systeem verouderd en instabiel is en tijdrovend in onderhoud en gebruik.

"Jarenlang hebben agenten de schuld gekregen, maar nu blijkt dat de korpschefs al heel lang wisten dat het systeem heel slecht is", zegt Kamerlid Van Raak van de SP.

Hervormen

De Tweede Kamer debatteert maandag met Opstelten over de veranderingen bij de politie. Het kabinet wil de politie de komende tijd drastisch hervormen. De Nationale Politie moet in de plaats komen van de 26 korpsen die er nu zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl