NOS NieuwsAangepast

Opstelten wil database voor relschoppers

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er een landelijke database voor relschoppers komt. Ook wil hij dat notoire relschoppers 24 uur per dag in de gaten worden gehouden.

De maatregelen zijn een reactie op het onderzoek van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement naar relschoppers bij evenementen. De aanleiding voor het onderzoek zijn de strandrellen in Hoek van Holland vorig jaar.

Dreiging

Uit het onderzoek van het COT blijkt dat geplande, grootschalige rellen als in Hoek van Holland zelden voorkomen, maar ook dat er wel regelmatig een dreiging van ordeverstoring of geweld is. In de meeste gevallen kunnen rellen worden voorkomen.

Het risico op geweld is het grootst bij grote dancefeesten in de openlucht. Maar ook bij andere evenementen als festivals met Nederlandse artiesten, nieuwjaarsfeesten en (multi-)culturele festivals zijn de afgelopen jaren incidenten geweest.

Voetbal

In veel van de gevallen zijn de relschoppers supporters van een voetbalclub. De onderzoekers constateren dat naast de oude harde kernsupporters de zogenaamde jongerenkernen steeds meer voor problemen zorgen. Het geweld door hen wordt harder doordat de jongerenkernleden grote hoeveelheden drank en drugs gebruiken.

In Rotterdam is het probleem van jongerenkernsupporters het grootst. Zij zijn niet alleen een risico voor evenementen in de regio, maar reizen het land door. Ook bij andere voetbalclubs is er sprake van een tendens van verjonging en verharding van de groep hooligans.

Overlast

Daarnaast is er een nieuwe groep relschoppers in opkomst. Het gaat om Marokkaanse, Antilliaanse en in mindere mate Molukse jongeren die in de wijken voor overlast zorgen. Volgens het onderzoek is er een tendens zichtbaar dat deze jongeren ook tijdens evenementen overlast veroorzaken.

Veel rellen beginnen klein met incidenten tussen verschillende groepen die zich gezamenlijk tegen de politie en bewaking keren als die ingrijpen. Het is volgens het COT opvallend dat er na rellen op evenementen amper relschoppers worden aangehouden en vervolgd.

Persoonsgericht

Het COT vindt dat de politie de nieuwe groepen relschoppers beter in kaart moet brengen. Vaak is er wel informatie over potentiële relschoppers, maar moet deze beter gedeeld worden. Ook is een persoonsgerichte aanpak van notoire relschoppers nodig.

Volgens de onderzoekers is er geen reeks nieuwe bevoegdheden nodig. Wel stellen ze voor om de burgemeester de bevoegdheid te geven om groepen die de orde dreigen te verstoren de gemeentegrens over te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl