NOS NieuwsAangepast

Nijmegen haalt beelden weg om bronsdieven

Tien bronzen beelden worden tijdelijk uit het Nijmeegse straatbeeld weggehaald. De gemeente vreest dat metaaldieven ermee aan de haal gaan.

De afgelopen maanden zijn in Nijmegen al vier beelden gestolen, waarschijnlijk voor het brons. Door de hoge metaalprijzen is de legering van koper en tin erg in trek.

Nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag een vierde beeld was verdwenen, besloot de gemeente om op veilig te spelen en de beelden preventief weg te halen.

GPS

Eén van de beelden die nu van hun sokkel worden gehaald is Mariken van Nimwegen, het icoon van de stad. Maar wethouder van Cultuur Henk Beerten schat dat Marikem tegen maandag op haar vertrouwde stek kan staan.

In het beeld wordt nu een chip verwerkt waardoor het via GPS traceerbaar wordt. Ook wordt overwogen van alle bronzen beelden goedkope afgietsels te maken die in de plaats van de originelen kunnen worden neergezet.

Om alle kunstwerken veilig te stellen verzamelt de gemeente intussen de mallen van de beelden. Op die manier kunnen ze bij diefstal eventueel opnieuw gegoten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl