NOS NieuwsAangepast

Obama: Indonesië is inspiratiebron

Tijdens zijn rondreis door Azië heeft president Obama Indonesië een voorbeeld en inspiratiebron genoemd voor de wereld. Dat deed hij in een toespraak in de hoofdstad Jakarta. Hij prees de manier waarop Indonesië werkt aan diversiteit en democratisering.

"Onze naties laten zien dat honderden miljoenen mensen met verschillende overtuigingen in vrijheid samen kunnen leven onder één vlag", zei Obama.

Hij roemde de tolerante mentaliteit van het land, die wordt gesymboliseerd door naast elkaar staande moskeeën, kerken en tempels. Ook benadrukte hij de economische belangen die de twee landen delen.

Toenadering

Obama's rede wordt gezien als een nieuwe poging om toenadering te zoeken tot de islamitische wereld. Hij zei dat Amerika nooit in oorlog was of zal zijn met de islam. Extremisten moeten volgens hem wel keihard worden aangepakt.

Indonesië kreeg zelf te maken met terrorisme, door aanslagen in Bali in 2002 en 2005. Obama benadrukte dat het land op de goede weg is met het uitbannen van extremistisch geweld.

Protest

Tijdens zijn speech in het land met het grootste aantal moslims ter wereld, refereerde hij aan een toespraak (audio) die hij vorig jaar hield in de Egyptische hoofdstad Caïro. Toen zocht Obama voor het eerst toenadering tot de islam. Hij sprak toen over "een nieuw begin voor de VS en de moslimwereld dat onze geschillen op moet lossen".

Er waren in Indonesië ook protesten tegen het bezoek van Obama. Zo'n 20.000 moslims gingen de straat op om te demonstreren tegen zijn komst. Volgens een woordvoerder zien de moslims "geen verschil tussen Obama en George W. Bush". Beiden zouden tegen moslims zijn en bloed aan hun handen hebben.

'Eenheid door variëteit'

Tot groot enthousiasme van zijn publiek doorspekte Obama zijn toespraak met Indonesische woorden, zoals de welkomstgroet "Selamat Detang" en "Bhinneka Tunggal Ika", dat 'eenheid door variëteit' betekent.

Obama sprak ook over zijn persoonlijke band met het land en zijn herinneringen aan zijn jeugd. Als kind woonde Obama vier jaar in Indonesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl