NOS NieuwsAangepast

Irak vraagt christenen te blijven

Premier al-Maliki van Irak heeft christenen opgeroepen om het land niet te verlaten. Dat deed hij in Bagdad, bij een bezoek aan de kerk waar eind vorige maand een bloedbad werd aangericht. Er vielen meer dan vijftig doden toen de politie een eind maakte aan een gijzeling.

Frankrijk heeft de mensen met de zwaarste verwondingen vannacht overgevlogen uit Irak. Ze mogen herstellen in het land en de minister van Immigratie heeft beloofd asielaanvragen soepel te behandelen.

De Iraakse premier vindt dat het nobel aanbod, maar hoopt dat het de emigratie van christenen uit Irak niet bevordert. Ook christenen horen hier thuis, zei al-Maliki.

Exodus

Er wonen al bijna 2000 jaar christenen in het land. In 2003, voor de Amerikaanse invasie, woonden in Irak naar schatting 800.000 christenen. Sindsdien is dat teruggelopen tot ongeveer 500.000.

Een week geleden zei al-Qaida de christenen in het land aan te zullen vallen. Vandaag werden drie huizen van gelovigen aangevallen met brandbommen. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Een Iraakse aartsbisschop riep afgelopen zondag vanuit Londen christenen op het land te verlaten. "Als ze blijven, zullen ze één voor één worden afgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl