NOS NieuwsAangepast

Israël geeft stukje land terug aan Libanon

Door correspondent Sander van Hoorn in Ghajar Israël gaat een stukje land teruggeven aan Libanon. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd tegen de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon. Aanstaande zondag moet het Israëlische kabinet het besluit nog bekrachtigen. Het gaat om een deel van het dorpje Ghajar.

Het dorp ligt voor de helft op de Golan-Hoogvlakte en voor de helft in Libanon. Beide helften van het dorp zijn meerdere malen van eigenaar verwisseld, voor het laatst tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006. Toen bezette Israël ook de noordelijke helft. Israël wil van de noordelijke helft van het dorpje af, om Hezbollah de wind uit de zeilen te nemen. Die beweging strijdt tegen Israël.

Bewoners tegen

De grens waarlangs het dorp nu verdeeld gaat worden is recentelijk getrokken door de Verenigde Naties en wordt de Blauwe Lijn genoemd. De bewoners willen niets weten van een teruggave. Ze willen niet voor de zoveelste keer opgedeeld worden. Bovendien zijn ze Syriërs, en hopen ze als deel van de Golan te zijner tijd weer bij Syrië te horen.

Een doemscenario is dat de Israëlische helft uiteindelijk teruggegeven wordt aan Syrië, maar dat de noordelijke helft Libanees blijft.

Wapenstilstand

Er is niet rechtstreeks onderhandeld tussen Israël en Libanon. De twee landen hebben geen diplomatieke betrekkingen en er is ook geen vrede. Na de oorlog in 2006 is er alleen een wapenstilstand overeengekomen.

Daarin was onder meer geregeld dat Israël zich uit het noorden van Ghajar zou terugtrekken. De onderhandelingen daarover zijn gevoerd via UNIFIL, de VN-missie die in Zuid-Libanon toeziet op de naleving van de wapenstilstand.

Heersers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl