NOS NieuwsAangepast

Mysterieuze raket gelanceerd in VS

Een mysterieuze raketlancering zorgt voor consternatie in de VS. De lancering bij de kust van Californië werd gisteren gefilmd door een medewerker van televisiebedrijf CBS. Verschillende bases van het Amerikaanse leger ontkennen het projectiel te hebben afgeschoten of zwijgen erover.

Het filmpje op de website van CBS toont een raket die enkele tientallen kilometers buiten Los Angeles over de Stille Oceaan opstijgt. Daarbij liet het object een lange rookwolk achter zich, die fraai werd verlicht in de avondzon.

Een expert die door CBS werd geraadpleegd noemt het een "flinke raket". "Het ziet er spectaculair uit."

Vanaf zee

De vraag wie de raket heeft gelanceerd, blijft vooralsnog onbeantwoord. NASA heeft aan de westkust van de VS geen lanceerbasis. De militaire vliegbasis Vandenberg, waar vandaan regelmatig satellieten worden gelanceerd, heeft sinds vrijdag niets in een baan om de aarde gebracht.

Dan is er nog de mogelijkheid van een lancering vanaf zee, maar een woordvoerder ontkende tegenover CBS dat het projectiel van de marine afkomstig was.

Militair machtsvertoon?

Mogelijk gaat het om een geheime lancering van een intercontinentale lange-afstandsraket vanaf een onderzeeër, stelt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Robert Ellsworth. Volgens hem kan het gaan om militair machtsvertoon "om Aziatische landen te laten zien dat we dat kunnen". President Obama maakt momenteel een rondreis door Azië.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkent echter dat het iets met de raket te maken heeft en speculeert dat er mogelijk een bedrijf achter de lancering zit. Het Pentagon gaat ervan uit dat de raket geen gevaar betekende voor de Amerikaanse westkust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl