NOS NieuwsAangepast

Toch een handdruk voor Michelle Obama

Een conservatieve minister uit Indonesië is het mikpunt van spot geworden omdat hij enthousiast de hand van de Amerikaanse first lady Michelle Obama heeft geschud. Op internet wordt Informatieminister Titaful Sembiring huichelachtig genoemd, omdat de vrome moslim normaal gesproken geen handen schudt met vrouwen die geen familie zijn.

Tijdens het ontvangst van de Obama's stond Sembiring in de rij om de Amerikaanse president te ontvangen. Op videobeelden is te zien hoe hij daarna lachend met beide handen diens vrouw ook een hand geeft.

Sembiring twitterde later dat "ik probeerde te voorkomen dat ze mijn handen raakte, maar Michelle Obama had haar handen te ver uitgestoken, dus raakten we elkaar aan".

Een vrouwelijke journalist die Sembiring ooit een handdruk weigerde, liet weten dat hij de volgende keer geen excuus meer zou hebben.

Op het juiste pad

President Obama heeft niet op de discussie gereageerd. Hij richtte zich tijdens een persconferentie liever op het grote plaatje en zei na een gesprek met president Yudhoyono dat hij al veel heeft gedaan om de banden met de moslimwereld aan te halen, maar dat het wantrouwen nog niet is verdwenen.

"De misverstanden en het onbegrip dat in de loop der tijd is gegroeid, zullen we niet in een klap kunnen wegnemen. Maar we zitten op het juiste pad."

De populariteit van de VS is de laatste jaren gedaald in het het grootste moslimland ter wereld, door de oorlogen in Irak en Afghanistan en de uitblijvende vrede tussen Israël en de Palestijnen.

School

Toch is Obama populair in het land, omdat hij er van zijn zesde tot zijn tiende jaar heeft gewoond. Op de agenda stond nog een bezoek aan de school die de president in zijn jeugd bezocht, maar dat is op het laatste moment afgezegd. Obama kreeg tijdgebrek omdat de Merapi-vulkaan zijn reisplannen beïnvloedde.

De school had zich ruim een jaar voorbereid op de komst van Obama, omdat zijn bezoek aan Azië twee keer werd uitgesteld. Dat het nu helemaal niet doorgaat, leidde tot veel teleurstelling bij de leerlingen.

G20

Met Yudhoyono besprak Obama vandaag ook onderwerpen als de democratie in Indonesië en de handelsbetrekkingen tussen de beide landen. Daarnaast bespraken de leiders het moslimterrorisme. Indonesië werd in 2002 getroffen door een zware terroristische aanval op Bali, waarbij 202 doden vielen. Het land geldt nog altijd als broeinest van islamitisch extremisme.

Obama gaat later deze week nog naar Japan en Zuid-Korea. In Seoul woont hij de top van de G20, de belangrijkste industrielanden, bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl