NOS NieuwsAangepast

RVD beschuldigt Volkskrant via Twitter

Voor de tweede keer heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) via internet zijn ongenoegen geuit over berichtgeving in de Volkskrant over de sloopplannen op landgoed de Horsten.

"Zal de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info?" twitterde de RVD gisteren namens de koninklijke familie. "Niet Prins maar Koningin vraagt vergunningen aan."

De Volkskrant meldde vorige week in een fotobijschrift en in een artikel begin september dat prins Willem-Alexander twee boerderijen op het landgoed wil laten slopen. Volgens de RVD is de koningin eigenaar van het landgoed, en heeft zij, en niet Willem-Alexander de aanvraag voor een sloopvergunning ingediend.

Gisteren publiceerde de RVD de eerste pagina van de aanvraag voor de sloopvergunning op de website van het Koninklijk Huis. Daaruit blijkt dat de aanvraag is ingediend door de Dienst van het Koninklijk Huis namens B.W.A. van Oranje-Nassau. B.W.A. staat voor Beatrix Wilhelmina Armgard.

Geloofwaardigheid

In een korte reactie in de Volkskrant schrijft de hoofdredactie vandaag dat de beschuldiging van de RVD 'onjuist' is. "Onze verhalen over landgoed De Horsten kloppen namelijk wel". Volgens de krant heeft de prins uitgebreid gesproken met de burgemeester van Wassenaar over de sloopplannen en heeft de RVD erkent dat dat waar is. "Als wij onder een foto schrijven dat de prins de sloop van de boerderijen wil, twittert de RVD dat wij 'onjuiste info' publiceren. Zo trekt de RVD trekt onze geloofwaardigheid in twijfel, terwijl de feiten kloppen."

Journalistenbond NVJ vindt het twitterbericht van de RVD ook een vreemde gang van zaken. Volgens secretaris Thomas Bruning moet de RVD zich niet bezighouden met de beoordeling van de kwaliteit van de journalistiek. "Als de RVD fouten constateert, zijn er andere manieren om dat aan te snijden dan via Twitter."

Naar aanleiding van het artikel in september publiceerde de RVD op de website van het koninklijk huis al een reactie, waarin gesproken wordt over 'onjuiste informatie' in de Volkskrant. Ook plaatste de RVD op internet een video over het landgoed, met de bedoeling de beeldvorming rond de sloopplannen te beïnvloeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl