NOS NieuwsAangepast

Israël bouwt door in Oost-Jeruzalem

Israël zet de bouw van 1300 huizen in bezet Oost-Jeruzalem door. Dat is in Israël bekendgemaakt op het moment dat premier Netanyahu een bezoek brengt aan de VS. Hij is daar om te praten over hervatting van het vredesproces.

Jeruzalem

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zegt in een reactie dat Netanyahu er blijkbaar op uit is het vredesproces de nek om te draaien. De Palestijnen hebben steeds gezegd pas te willen praten over vrede als Israël stopt met bouwen in bezet gebied.

Het merendeel van de 1300 woningen zal worden gebouwd in Har Homa, een wijk in het zuidoosten van Jeruzalem. Met de uitbreiding van de wijk wordt Jeruzalem, en daarmee de Israëlische claim op het gebied, steeds groter. Israël en de Palestijnen zien Jeruzalem beiden als hun hoofdstad.

De Verenigde Staten lieten weten "zeer teleurgesteld" te zijn over de Israëlische bouwplannen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal de zaak donderdag door minister Hillary Clinton besproken worden met Netanyahu.

Diplomatieke rel

De laatste vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen liepen stuk, toen Israël een bouwstop voor de Westelijke Jordaanoever liet verlopen. Tijdens een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Biden in maart maakte Israël bekend 1600 huizen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Dat leidde toen tot een diplomatieke rel tussen beide landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl