Sagrada Familia gewijd door de paus

Paus Benedictus heeft in Barcelona de Sagrada Familia gewijd tot basiliek. 6500 gasten keken toe hoe de kerkvorst het gebouw heiligde door er wijwater te sprenkelen. Na de ceremonie kon er voor het eerst een mis worden gehouden in het 128 jaar oude bouwwerk.

De enorme kerk is nog altijd niet voltooid. Er moet ondermeer nog een enorme centrale toren van 170 meter verrijzen, die ervoor zal zorgen dat de Sagrada Familia de hoogste kerk ter wereld is. Hoewel het zeker nog tot 2026 zal duren voor het gebouw helemaal af is, heeft de UNESCO de basiliek al wel opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

De bouw van de Sagrada Familia wordt volledig gefinancieerd door private giften en donaties van de twee miljoen toeristen die jaarlijks het beroemde bouwwerk bezoeken. De bouwmeester hoopt dat het bezoek van de paus de kerk een impuls zal geven.

Organisch

De kerk is het geesteskind van architect Antoni Gaudí. Oorspronkelijk zou de kerk een traditioneel neogotisch uiterlijk krijgen, maar toen de oorspronkelijke architect er de brui aangaf, werkte Gaudí het bouwerk om tot een vloeiend, organisch geheel met achttien torens en vijf grote hallen.

Gaudí, zelf een gelovig katholiek, woonde vijftien jaar lang op de bouwplaats van de Sagrada, om de bouw van zijn meesterwerk op de voet te kunnen volgen. Op de opmerking dat de bouw wel erg lang duurde, grapte hij ooit dat "mijn opdrachtgever geen haast heeft".

De architect kwam in 1926 om het leven toen hij onder een tram liep. Hij ligt begraven in zijn bouwwerk.

Homohuwelijk

Benedictus ontmoet vandaag ook de Spaanse koninklijke familie en premier Zapatero. Gisteren haalde de paus nog hard uit naar diens links-progressieve regering. Hij vergeleek de huidige situatie in Spanje met die in 1930, toen de macht van de Katholieke Kerk er flink aan banden werd gelegd.

Zapatero loodste de afgelopen jaren enkele wetten door het parlement waar de paus niet blij mee is, zoals de mogelijkheid om versneld te scheiden, een verruiming van het abortusbeleid en het homohuwelijk.

Bij het bezoek van de paus aan Barcelona protesteerden zo'n 200 homo-activisten door een kiss-in te houden, "omdat de kerk nog altijd onze andere manier van liefde niet accepteert". Benedictus vliegt vandaag weer terug naar Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl