NOS NieuwsAangepast

Aartsbisschop: christenen weg uit Irak

Een Iraakse bisschop roept alle christenen in Irak op om het land te verlaten. De situatie in het door aanslagen geteisterde land zou te gevaarlijk worden.

De Britse omroep BBC meldt dat aartsbisschop Athanasios Dawood zijn oproep vandaag doet tijdens een mis in een Syrisch-Orthodoxe kerk in Londen, waar hij woont.

De geestelijke roept bovendien de Britse regering op om Iraakse christenen onbeperkt asiel te verlenen.

Bloedbad

De oproep van Dawood komt een week nadat in een christelijke kerk in Bagdad 52 doden vielen. In de kerk werden meer dan honderd mensen gegijzeld. De gijzeling eindigde in een bloedbad toen de politie besloot het gebouw te bestormen.

Kerkleiders hebben de gelovigen tot nu toe altijd opgeroepen om in Irak te blijven en de christelijke gemeenschap te steunen.

In Irak wonen al zo'n tweeduizend jaar christenen. De laatste jaren raakte de groep in een isolement. De nieuwe Iraakse regering is niet bereid of in staat om de christelijke minderheid voldoende te beschermen. Meer dan 95 procent van de Irakezen is moslim.

Discussie

In Nederland ontstond vorige week discussie over de vraag of Irakezen wel kunnen worden teruggestuurd naar hun geboorteland. Minister Leers van Immigratie wilde een groep Irakezen uitzetten, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stak daar een stokje voor.

Het Hof heeft meer tijd nodig om de veiligheidssituatie in Irak te toetsen en vindt dat er voorlopig geen Irakezen mogen worden teruggestuurd. Leers legt zich neer bij die uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl