NOS NieuwsAangepast

Kernafval pas morgen in Gorleben

Het kernafvaltransport in Duitsland zal vandaag niet meer op de eindbestemming in Gorleben aankomen.

Aan het eind van de middag vertrok de trein met het kernafval voor het laatste traject over het spoor, naar Dannenberg. Daar worden de containers met het kernafval op vrachtwagens overgeladen. Dat zal zeker 15 uur in beslag nemen. Vervolgens moet er nog twintig kilometer over de weg worden afgelegd.

Vertraging

Het was de bedoeling dat de trein vandaag al in Gorleben zou aankomen, maar door acties van demonstranten liep het transport uren vertraging op. Langs het spoor waarover de trein reed, was het de hele dag onrustig.

Betogers probeerden opnieuw het transport tegen te houden. In Otze, bij Hannover, blokkeerden demonstranten het spoor. De zogeheten Castor-trein liep daardoor anderhalf uur vertraging op.

Pepperspray

Even verderop raakten politie en demonstranten slaags. Agenten gingen de betogers met pepperspray en wapenstokken te lijf. Tientallen demonstranten moesten aan hun ogen worden behandeld.

Door een andere blokkade liep het transport vannacht ook al anderhalf uur vertraging op. Activisten hingen in de buurt van Kassel boven het spoor, waardoor de trein moest stoppen. De betogers deden dat door te abseilen van een brug.

In de buurt van Dannenberg, waar de treinrit eindigt en de 123 ton kernafval op vrachtwagens wordt geladen, proberen activisten bij het spoor te komen om stenen uit het zogeheten ballastbed van het spoor te halen. Dat moet de stabiliteit onder de rails wegnemen en het transport doen stoppen.

Zoutmijn

Gisteren protesteerden tienduizenden mensen tegen de opslag van kernafval in het Noord-Duitse plaatsje Gorleben, waar het kernafval in een oude zoutmijn moet worden opgeslagen.

Ook langs de route van het transport en bij de Frans-Duitse grens werd tegen het transport gedemonstreerd. De trein vertrok vrijdag uit een opwerkingsfabriek in La Hague, in Normandië. De betogers hebben aangekondigd daar verder te gaan demonstreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl