Ontsnapte tbs'ers voortaan jaar niet op verlof
Tbs'ers die tijdens hun verlof ontsnappen, moeten voortaan minimaal één jaar wachten voordat ze weer naar buiten mogen. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil de maatregel op 1 januari laten ingaan.
De aanscherping was al aangekondigd in het regeerakkoord.
Het is nu ook al zo, dat de toestemming om met verlof te gaan onmiddellijk vervalt als iemand ontsnapt. Maar de wachttermijn is nieuw.
Afschrikwekkend effect
Het afgelopen jaar gebeurde het 31 keer een tbs'er niet terugkwam van verlof. Soms eindigde dat in geweld, zoals de 49-jarige tbs'er die in Uden een voorbijganger neerstak.
De staatssecretaris gaat ervan uit dat de maatregel een afschrikwekkend effect heeft: voor wie ontsnapt, duurt de behandeling langer. "Ik hoop dat mensen denken: dat risico wil ik niet lopen."
Volgens de staatssecretaris schept de maatregel ook helderheid. Nu gaat de ene kliniek anders om dan de andere met mensen die niet van verlof terugkeren. "Dat is onduidelijk, voor de slachtoffers en voor de samenleving", aldus Teeven.
Hij voegt hieraan toe dat het aantal ontsnappingen is de afgelopen tijd aanzienlijk gedaald, maar dat elke 'onttrekking' een bedreiging is voor de veiligheid.
Kanon voor mug
Advocaat Wim Anker vindt dat Teeven "schiet met een kanon op een mug". "Het gebeurde dit jaar 31 keer op 50.000 verloven voor de 1600 tbs'ers die we hebben. Het gaat dus om promillen."
Volgens Anker zal de verscherping tbs juist minder effectief maken. "Meneer Teeven vergeet dat als je iemand weer een jaar binnenhoudt, de tbs nog langer duurt. Dat is nu al negen jaar, terwijl het een paar jaar geleden nog maar vijf was."
"Die uitzichtloosheid is de reden dat cliënten en advocaten zeggen: we doen niet meer mee aan onderzoeken. Dan wordt een celstraf opgelegd, waarna iemand onbehandeld buiten staat. Dat is slechter voor de samenleving."