NOS NieuwsAangepast

VRT zegt in tv-programma België vaarwel

De Vlaamse omroep VRT zendt over twee weken een programma uit over de splitsing van België. De speciale uitzending van het documentaireprogramma Panorama wordt op 21 november uitgezonden en heeft de titel 'VRT wuift België uit' gekregen.

VRT-journalist Ivan De Vadder is al maanden met de documentaire bezig. Hij heeft twaalf professoren gevraagd om uit te zoeken wat de praktische gevolgen zijn van de splitsing van België.

Ina Maes, researcher van Panorama, legt uit dat het programma, dat nog gemonteerd moet worden, voornamelijk uit interviews bestaat. De deskundigen geven antwoord op kwesties als wat te doen met het leger en de staatsschuld. "We willen een zo objectief mogelijke uitzending maken", zegt Maes. De programmamakers gaan beslist niets in scène zetten.

Opschudding

Vier jaar geleden zorgde een nep-uitzending over de splitsing van België van de Waalse omroep RTBF nog voor grote opschudding. In een extra journaal werd bij wijze van grap gemeld dat Vlaanderen zich onafhankelijk had verklaard en dat koning Albert uit onvrede daarover het land had verlaten.

De VRT wil nu een waarheidsgetrouwe documentaire laten zien. "Panorama wil geen misleidende informatie geven", aldus de VRT. Ina Maes voegt daaraan toe dat de makers desalniettemin enige ophef verwachten.

Politiek

Door het politieke klimaat in België is een splitsing van het land een actueel en gevoelig onderwerp. Er is na de parlementsverkiezingen van afgelopen juni nog altijd geen regering en de onderhandelingen zitten muurvast.

De grootste partij van Vlaanderen, de N-VA van Bart de Wever, streeft er naar België op termijn op te heffen. Ook de andere partijen in het Nederlandstalige deel hebben de afgelopen jaren gepleit voor meer autonomie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl